法國米芝蓮一星餐廳Briketenia由觀塘搬左去北角匯,地點好近地鐵站,非常方便,所以就去試下餐廳總監專程邀請左日籍法菜大廚Junya Nakanishi中西潤也擔任主廚,為餐廳帶來創新既法日fusion菜餐廳唔算大,裝修亦唔算華麗,只有一張枱係面向海景,亦都有露天座位前菜法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律將鵝肝加入Creme Brulee比起平時食既鵝肝醬更加細滑,上面既焦糖同好似蛋黃既果醬甜甜酸酸的,減低左平時鵝肝醬好rich好膩既感覺,沙律菜亦都新鮮,好出色既一道前菜日式蟹餅配酸青瓜醬入面係啖啖既蟹肉,真材實料,配埋沙律醬,一款好傳統既日式小食炙燒鰹魚卷配牛油果莎莎,日式醬油鰹魚卷微微火炙過,卷入面係牛油果莎莎,creamy得黎又帶點酸,幾好味湯大蒜薯仔忌廉湯配日本煎蠔薯仔同大蒜blend到好綿滑,蒜既味道岩岩好,唔會搶左薯仔既味道,日本煎蠔煎到微微焦香,配埋個湯一齊食另有一番風味主菜紅酒燴牛臉頰配芝士意大利飯及紅酒汁牛臉頰一d都唔肥但完全唔韌,好嫩好淋,意大利飯同我想中有d出入,佢唔係creamy個種,係似湯飯個種,d飯有d硬,還是喜歡香港style 意大利飯多d嫩煎鴨胸配雪莉酒醋鴨

前菜

主菜

嫩煎鴨胸配雪莉酒醋
鴨胸煎得好嫩滑,仲帶微微粉紅色,醬汁酸酸甜甜,果香味同鴨胸好夾

鹿兒島和牛配炙燒海膽,伴日式壽喜燒及黑松露
和牛熟度我揀左medium,真係煎得非常嫩滑,炙燒海膽好新鮮好甜,墊底既大根索晒sukiyaki醬汁,好入味,再撒上新鮮既黑松露片,將日本同法國既signature食材演繹得淋漓盡致

甜品
Confit Lemon
檸檬廚師係用了5小時慢煮而成,質感好似燉檸檬咁,淋上西柚糖漿,再放上沖繩黑糖脆餅,唔甜之餘味道仲好清新

Coffee Parfait
底係咖啡Sorbet ,中間的是咖啡雪糕,上面黃色既係黃脯果醬, 咖啡味十足,鍾意咖啡既朋友會喜歡
Coffee Parfait

食物無論賣相,味道都真係一流,咁出色既食物但店舖既裝修同擺設就有點比下去了,唯一美中不足的地方