2 day(s) ago
太子,除左人氣餃子、芝麻雪糕,亦有吾少值得支持既小店,今次就同大家介紹一間主打傳統泰北金麵既泰式小店 一 Aroma Thai Food金麵,源於泰北以色澤金黃既全蛋炸麵,搭配泰北既秘製金醬而命名。Aroma Thai Food既靈魂,全蛋麵選用選用香港本土肆拾年老字號鍾華記麵廠出品,取其麵質蛋香重兼爽口,搭配老闆每日以香草、泰北香料手工研磨,加入椰糖、椰漿、椰奶、魚露所烹煮而成既秘製泰北金醬。「我地Aroma Thai Food既宗旨,同日本餐一樣,就算系一碗麵都可以做到極致」🌟泰北安格斯牛肋條金麵 $128秘製泰北金醬,味道的確有別於坊間咖哩醬,濃郁之餘帶椰香,香中帶辣,辣中帶甜,食得出層次金麵球壓碎後加入泰北金醬、炆得軟腍既牛肋拌住食,麵質帶蛋香之餘,口感爽口,亦非常掛汁🤤👍🏻👍🏻🌟小食拼盤 $118小食拼盤會有齊:炸魚餅、炸豬皮、薄脆蝦餅、泰北香腸、泰式炸雞件件都炸得金黃,而其中我覺得泰北香腸、炸魚餅都屬於香料味比較重🤤👍🏻薄脆蝦餅:口感彈牙之餘食得出蝦味🤤👍🏻👍🏻泰式炸雞:炸得金黃之餘,入面既雞肉依然嫩滑保有肉汁🤤👍🏻👍🏻📍Aroma Thai Food地址:汝州街37-41
金麵,源於泰北
以色澤金黃既全蛋炸麵,搭配泰北既秘製金醬而命名。
所烹煮而成既秘製泰北金醬。
🌟泰北安格斯牛肋條金麵 $128
🌟小食拼盤 $118
薄脆蝦餅:口感彈牙之餘食得出蝦味🤤👍🏻👍🏻
📍Aroma Thai Food
地址:汝州街37-41號廣勝大廈地下B號舖
#太子 #AromaThaiFood #炸豬皮 #炸魚餅 #留港消費 #支持小店 #覓食太子 #食在太子 #泰北金麵 #泰北金醬 #小食拼盤 #泰式拼盤 #薄脆蝦餅 #泰式炸雞 #泰北香腸 #太子食乜好 #為食關注組 #香港美食地圖 #九十後行到邊食到邊 #泰北安格斯牛肋條金麵 #HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE