2024-01-24 5631 views
話說呢次嘅食評,我去咗間好有風味嘅泰國店試吓。首先,啱啱好起錯身嘅我點咗蠔仔蛋,一上檯就聞到陣陣煎蛋香,啖啖蠔仔嘅鮮味,真係惹味過癮。另一邊廂,泰蘆筍煙肉卷真係正👍!外層嘅煙肉帶點鹹香,啃一口下去,爽口嘅蘆筍就喺口中爆發嘅汁水,我哋講嘅滿足feel嚟㗎啦!再嚟,那個炒雜菜粉絲,簡直就是韓泰合璧嘅好味道。炒得火候剛好,每條粉絲都包裹住廚師嘅用心,咬落去又香又滑,一叮那口,過癮!飯後甜品,我揀咗燒麵包班蘭醬,呢個就普通咗少少,甜得嚟又單一,食多幾口就有啲膩。不過!泰式炒飯嘅話,真係一定要讚吓!每粒飯都似乎講緊故事咁,配搭得宜嘅入味雞肉,夾雜住泰式香料嗰種香噴噴,邊食邊都差啲忘記咗我喺香港,唔係泰國街頭㗎!總之,呢趟泰式飯局,係一場「味」動心弦嘅旅程,最啱同三五知已分享。就算唔飛得咁遠,我哋都可以喺家門口捉到泰國嘅味道,揼嘅一個👌正!