2022-05-31 834 views
今日行過荃灣,突然想食泰國嘢😆搵咗一間老字號金坊泰國餐廳,聽聞佢啲海南雞飯好好食,即刻帶大家去試吓😝去到個環境都好泰國feel,雖然啲坐位比較窄,但係都還好🤣然後就嗌咗個海南雞飯啦,上到嚟見到佢啲雞皮都好肥美🤤同埋佢個黃薑飯,顏色都好靚,即刻放咗舊雞入口,的確係好嫩滑🥰對面嗰個嗌咗個海鮮菠蘿炒飯,一黎到見到啲海鮮都好豐富,又有肉鬆又有腰果咁,試咗一啖,甜甜地,係一般出邊食到嘅菠蘿炒飯味道😋我自己就期待會同出邊有啲唔一樣嘅味道,我覺得喺average以上嘅😁然後點咗碗冬陰功湯,有啲偏酸,辣度唔算好夠,係香港人嘅口味,但我prefer比較正宗嘅泰式味道會比較好,而且佢啲香料比較多,香茅嗰啲又食唔到落肚,飲起嚟比較麻煩🙃另外追加左個馬拉盞炒通菜,同埋炸物拼盤(泰式蝦餅加蝦春卷),個通菜唔錯,好夠味;而個炸物就正常水準😃整體來講,我覺得佢已經偏向香港人口味,但想食到正宗嘅泰式風味嘅話,我諗去一啲泰國人主理嘅小店會好啲。

去到個環境都好泰國feel,雖然啲坐位比較窄,但係都還好🤣