2024-03-22
我諗大家一定試過去旺中掃街,今次行旺中嘅時候發掘到一間好多人排隊嘅泰國菜,仲要係由泰國人主理嘅,我地見到有香蕉煎餅就即刻決定試吓榛子香蕉煎餅 $32相信香蕉煎餅喺餐廳嘅主打,見到好多人揸住嚟食,呢度嘅香蕉煎餅有好多唔同口味,我哋就揀咗最經典嘅榛子味,價錢都唔算貴,因為我哋前面啱啱有幾個客落咗單,所以我哋落單之後都要等20分鐘,咁大家可以落完單之後喺旺中行吓再返嚟拎。呢個香蕉煎餅好高質,即叫即整所以熱辣辣,入面嘅香蕉軟糯,外層嘅煎餅薄薄地,煎到金黃酥脆,外脆內軟😍😍面頭鋪上滿滿嘅榛子醬😍係一個好邪惡,但又好好食嘅小食,超級推薦泰式酸辣肉碎飯+煎蛋 $45+$5一開頭見到肉碎嘅顏色比較淺色,同想像中有啲唔同,仲擔心會冇乜味道,但食落其實好好食,肉碎好香口,食到豬油嘅香味,而微微嘅泰式酸辣味再令成個味道更上一層樓,連底下嘅飯都煮得好好,硬度適中,帶有肉碎嘅豬油香👍🏻👍🏻泰式鳳爪 $42泰式鳳爪都係經典食泰菜嘅時候會叫嘅一道前菜,呢度嘅鳳爪份量都唔少,又入味,食落酸酸甜甜辣辣,好開胃自家椰汁西米糕 $15/2件椰汁西米糕同平時見到有塊葉圍係出面嘅唔同,呢度係用一個小膠杯裝住嘅,可以見到佢分咗
榛子香蕉煎餅 $32
泰式酸辣肉碎飯+煎蛋 $45+$5
泰式鳳爪 $42
自家椰汁西米糕 $15/2件
椰汁西米糕同平時見到有塊葉圍係出面嘅唔同,呢度係用一個小膠杯裝住嘅,可以見到佢分咗兩層,上層係椰汁味,下層就有好多西米,比較特別嘅係入面有啲細嘅芋頭粒,豐富左口感,而且價錢都好抵,值得一試
龍眼茶(跟餐附送)
呢度嗌主食嘅話就會送一杯細嘅龍眼茶,以送嘅質素來講都唔錯,飲落幾清新