見近排新開咗好多泰式菜🇹🇭,而泰排檔就係因為之前灣仔 Samsen 泰廚主理,所以就黎試下,大約7:30pm去到前面都有10張枱要等,大約等咗30分鐘。裡面就比較細,同埋比較迫。真心食落唔似Samsen個種味道,但啖啖蟹肉奄列係做得比較出色🦀。價錢就一定比上環Samsen平啲,因為開喺佐敦。今次就叫咗下邊啲菜式和牛船面金邊粉 $98 🐄Wagyu Beef Boat Noodles 見每日枱都有點呢個船面,望落個湯好濃,但係食落去好淡味,而且唔係好辣,所以其實個味道同泰國嘅船面都差比較遠,而和牛食落口感比較普通。啖啖蟹肉奄列 $168 🦀🍳Carb Meat Omelette我覺得最有驚喜,就係呢個啖啖蟹肉奄列,因為真係即刻炸起,啲蛋邊係脆卜卜嘅,而且一切開就係海量既蟹肉,而且配咗個甜酸醬,非常之惹味同好驚豔,份量仲要唔少,雖然係呢個價錢,但係覺得性價比較高。燒豬頸肉 $98 🐖Thai-style Grilled Pork呢一間嘅豬頸肉揀嘅豬肉係比較肥,肥肉比較多,而且燒出黎唔係好似炭燒,無炭香味,因為唔多燶面,但份量唔少。飛天通菜 $68 🥬Stir-fried Morning G

價錢就一定比上環Samsen平啲,因為開喺佐敦。

今次就叫咗下邊啲菜式

燒豬頸肉 $98 🐖
Thai-style Grilled Pork

飛天通菜 $68 🥬
Stir-fried Morning Glory
個通菜食落冇乜鑊氣,好似未夠到位,反而覺得九龍城啲泰國小店仲更加出色。

椰奶冰沙 $48 🧉
Fresh Coconut & Milk Smoothie
呢沙冰可以必點,因為唔係好甜但太椰奶味好出,而且佢係沙冰,都保持到個冰凍程度,都多椰肉。

泰式奶茶雪糕 $58 🍨
Thai Milk Tea Ice-cream
泰式奶茶嘅味唔係好出,如果再濃郁啲就好,個底有啲涼粉既配搭。

總括嚟講,如果要排太耐,而且呢個價錢,我覺得係普通,因為啲菜式嘅味比較淡,始終食Samsen都食咗好幾次,所以出嚟個感覺係好唔一樣,如果呢個價錢,我覺得九龍城既泰國小店性價比更加高,呢間店必未會再回試。但希望可以繼續進步
  • 啖啖蟹肉奄列