2024-05-22
🇨🇷🥘小曼谷🍢🥥啱啱泰國返嚟又回味泰國嘢😂最唸到一定係小曼谷,九龍城泰菜陀地👍🏻同屋企人去食番餐🔸泰皇咖哩青口$38 - 🥘超抵呀!平日食晚飯有限時優惠menu, 每兩日就有一款菜式特價,今日我地撞岩係咖哩青口,係黃咖哩甜而不辣,味濃突出,青口都幾大隻添呀!👍🏻即刻叫個烤餅配佢黎食🌮🔸 香葉肉碎炸蝦膠皮蛋 $138 - 做工頗為講究,羅勒葉清香同肉碎鮮美,搭配炸蝦膠軟糯煙韌、皮蛋滑嫩。全部包一起,拿捏得好好👍🏻整體口感豐富濃郁,既入口即化,又有層次感。🔸 泰式鮮蝦炒金邊粉 $108 - 蝦肉新鮮多汁,金邊粉滑順Q彈, 這道泰式鮮蝦炒金邊粉整體呈現效果,無疑色、香、味、形俱佳。🔸 泰式鐵板蠔餅 $138 - 蠔肉飽滿肥美,口感十分鮮嫩,蠔肉本身的鮮味,又加入了泰式香料,使整體口感香氣四溢。調味功夫精細體現, 鐵板烹飪的方式,鎖住食材鮮美, 煙燻香氣令蠔餅倍添美味🔸牛肉,雞肉,雞腎串燒 $22/1 - 串燒配以沙爹醬,剛剛好,將肉味提鮮,肉不硬而入味,雞腎串爽口不韌👍🏻整體來講,小曼谷質素從來都維持到☺️食物味道咁好,調味真係用心制作,下次又再食啦❤️