2016-03-08
仲以為今晚可以食美味泰菜添,專登打話叫外賣加埋來回的士錢架!一食就知唔係泰婆出貨,您去左邊度蒲呀?完全唔合格呢,質數及味道都差天共地,非常失望啊。泰式冬陰功湯,嘩 ﹗咩料呀?勁酸得誇張,飲醉都會睜開眼呀 ﹗完全係勁酸既熱青檸汁,將所有蕃茄味、椰奶味、辣椒味完全蓋過,唔係飲開既味道,兩啖放棄。我可以非常肯定今晚泰婆主廚休息,出品根本唔會谷底既質數,劣 ﹗泰式炸蝦餅,蝦膠死實實無鮮味,十足外購翻熱食物。不香口不鬆化,無新鮮油炸味道,溫度微暖,似微波爐翻熱囉。完全唔係那回事,唔好食既,莫非泰婆主廚係逢星期日休息?椒鹽雞軟骨,炸得金黃乾爽不油膩,又香又脆 ﹗大量炸蒜辣椒堆得滿滿,擋不住的酥香味。沾上炸蒜辣椒既雞軟骨味道香辣無比,略厚既炸粉不過份,口感一流,只係咸左少少囉 ﹗脆卜卜食得過癮。雞軟骨近年新興小食,細個時真係見都未見過。依家某些食店仲出埋豬皮、雞皮、雞籮友添 ﹗泰式生菜包,芫茜價錢大跌咩?落勁多芫茜囉 ﹗就連蔥都勁多,跟平時泰婆出品完全唔同。豬肉鬆味濃濕潤非常多汁,味道既香且辣,帶酸微甜,多姿多彩。用爽嫩生菜卷住食,好美味呢 ﹗食到唔停得口,連食三四個依然欲罷不能。泰式生蝦,必食之選
泰式生蝦,必食之選,今次不過不失啦,間中會有超質數出現 ﹗蝦肉夠晒鮮爽,但無即劏既黏口感覺,咬落溫度過低,係雪櫃出黎架喎,肯定唔係即劏啦。重點秘製酸辣汁,泰婆秘傅一擊必殺,酸辣香甜並重。
沙嗲雞串,燒得香口就夠晒香口喇,不過又乾又鞋又硬都有齊呢 ﹗毫無肉汁乾爭爭,機乎無醃極淡口,完全唔係那回事啦,失晒水準。自家沙嗲醬花生味濃厚,香甜帶滑,非常傳統正宗。