2018-11-10
約咗舊同事食飯,由於我好耐冇打邊爐,所以提議咗打邊爐,同事就話佢之前試過呢間泰式邊爐,放題形式食到飽,野食既質素亦唔差。我不嬲都中意食泰國菜,而且冇試過泰式邊爐,感覺好似幾正,最後就決定咗呢間餐廳。同事話同佢上次食個陣既menu唔同,應該係轉咗新menu,多咗選擇。落完單之後梗係即刻去自助區揀啲前菜、泰式甜品、小食同飲品,再整埋嗰火鍋醬汁埋位。套餐可以揀雞煲之後加湯打邊爐,或者直接打邊爐,我地就揀咗後者,加錢叫咗鴛鴦湯底,中辣嘅傳統冬蔭功湯&椰子雞湯底,兩者都好足料。我地兩個都好中意食海鮮,所以特別加咗海鮮拼盤,有大蝦、鮑魚、扇貝、翡翠螺、蜆、青口等等,選擇多而且仲好新鮮,不過蜆可能洗得唔夠乾淨有沙,但其他海鮮都唔錯,落喺椰子雞湯度可以食到海鮮原本既鮮味。套餐仲包好多其他配料,肉類有安格斯肥牛、黑豚肉、羊肉片、豬頸肉片仲有泰式特選排骨添。幾中意嗰排骨,落入冬蔭功湯底特別入味。火鍋配料仲有其他丸類、手打丸、蔬菜盤同自選粉麵。個人最中意手打丸,又特別又好味。果然泰式邊爐唔同啲,嗰套餐仲會包埋泰式白鳳爪同生菜包。泰式鳳爪酸酸辣辣咁,食到好開胃;生菜包都唔錯,不過如果肉醉可以辣返啲會更好。如果
落完單之後梗係即刻去自助區揀啲前菜、泰式 甜品、小食同飲品,再整埋嗰火鍋醬汁埋位。
套餐可以揀 雞煲之後加湯打邊爐,或者直接打邊爐,我地就揀咗後者,加錢叫咗鴛鴦湯底,中辣嘅傳統冬蔭功湯&椰子雞湯底,兩者都好足料。
如果仲未夠既話,可以再追加其他配料,無限任加,真係勁抵食。