2024-08-04 2146 views
天氣好熱冇乜食慾,所以想食返啲酸酸辣辣嘅開胃上網搵到呢間小店新開張,喺柯士甸站附近大廚仲係米芝蓮餐廳出身星期六嘅中午時分嚟到都有唔少街坊坐喺度食老闆同店員都係泰國人十分熱情,推介咗食船麵*熱情芒果冰沙冰沙質感好濃稠,而且食到平衡咗熱情果同芒果嘅兩款味道份量十足,酸味味好解渴,夏天飲好消暑*椰奶冰沙因為係椰汁腔,所以就嗌咗椰奶冰沙一樣份量充足,十分消暑*黑豚肉船麵船麵湯底好濃稠,我仲加咗少少味架嘅醋,酸酸地好開胃上面仲有炸豬皮同埋幾粒豬肉丸揀咗金邊粉完美咁樣索晒啲入味嘅湯底*醉貓炒河(虎蝦)醉貓炒河十分驚喜佢嘅河粉係用咗平時喺泰國食到嘅大塊河粉,好地道泰國口味然後每一條河粉都炒得好入味仲有附上唔同嘅蔬菜虎蝦都好大隻,而且十分之彈牙*粟米蝦餅粟米蝦餅食到粒粒粟米,而且亦都咬到蝦膠好彈牙呀*沙嗲豬豬肉串嘅處理,感覺到肉質好鮮嫩*泰式椰子雪糕雪糕除咗有雪糕筒,仲有一啲椰汁糯米飯同椰果仲有花生搭配豐富口感*泰式斑蘭雪糕雪糕十分有驚喜充滿斑斕味又唔會好甜,同椰子雪糕一樣都係配有椰汁糯米飯椰果同花生*芒果糯米飯本身覺得有啲飽,但見到隔籬枱叫咗覺得賣相幾好,老闆仲話佢哋嘅椰汁係自己新鮮打而唔係罐頭開糯
天氣好熱冇乜食慾,所以想食返啲酸酸辣辣嘅開胃

上網搵到呢間小店新開張,喺柯士甸站附近
大廚仲係米芝蓮餐廳出身

星期六嘅中午時分嚟到都有唔少街坊坐喺度食
老闆同店員都係泰國人十分熱情,推介咗食船麵

*熱情芒果冰沙
冰沙質感好濃稠,而且食到平衡咗熱情果同芒果嘅兩款味道
份量十足,酸味味好解渴,夏天飲好消暑

*椰奶冰沙
因為係椰汁腔,所以就嗌咗椰奶冰沙
一樣份量充足,十分消暑

*黑豚肉船麵
船麵湯底好濃稠,我仲加咗少少味架嘅醋,酸酸地好開胃
上面仲有炸豬皮同埋幾粒豬肉丸
揀咗金邊粉完美咁樣索晒啲入味嘅湯底

*醉貓炒河(虎蝦)
然後每一條河粉都炒得好入味仲有附上唔同嘅蔬菜
虎蝦都好大隻,而且十分之彈牙

*粟米蝦餅
粟米蝦餅食到粒粒粟米,而且亦都咬到蝦膠好彈牙呀

*沙嗲豬
豬肉串嘅處理,感覺到肉質好鮮嫩

*泰式椰子雪糕

*泰式斑蘭雪糕

*芒果糯米飯
糯米飯軟糯亦兼有煙靭,椰汁唔會太甜
同時都仲食到芒果嘅香味,而且芒果亦都唔係死甜嘅
  • 醉貓炒河