2024-07-28
泰國菜向來都係我既favorite🫣新泰之前我都有食過尖沙咀同馬鞍山分店,灣仔就未食過!今次專登 bookmark左同fd 試下😋餐廳都近利東街 好易搵~今日夜晚7點鐘嚟到地下都full house 所以去左2樓坐一坐低Waiter 推介豆腐酥沙律🥗食落都幾驚喜!豆腐沙律聽得多, 但豆腐酥就第1次聽, 師傅將豆腐壓碎, 然後再炸成粒狀做沙律, 口感脆脆的。上面放上不同種類的水果&乾果, 味道既新奇又開胃, 作為前菜一流!串燒沙嗲🍢我地簡左全雞、超級大串,串燒燒得很香口,雞肉肉質嫩滑,配上沙嗲汁,非常惹味~另外仲叫左招牌泰式燒春雞配香茅黃飯🥘原隻燒春雞,非常大隻,鮮嫩多汁!香茅黃飯有好濃郁既薑黃味,米飯飽滿粒粒分明!旁邊配上沙律菜,酸酸甜甜,可以中和一下口腔內黃油飯的飽膩感~馬拉盞炒通菜🥬通菜炒得色澤翠綠油潤,菜味濃且硬爽,搭配醬香十足的馬拉盞,一口接一口吃,咸香惹味,齒頰留香芒果雪糕配糯米飯🥭🍚雪糕可選芒果或椰子,本人選了椰子味雪糕,店員以原個椰青奉上,內裡有即刮椰青肉,粒粒芒果肉,熱乎乎的糯米飯,冰凍的椰子雪糕,一熱一凍,絕對係冰火二重奏既享受!椰青🥥椰青水好fresh好清甜, 冰涼
另外仲叫左招牌泰式燒春雞配香茅黃飯🥘
原隻燒春雞,非常大隻,鮮嫩多汁!
馬拉盞炒通菜🥬
芒果雪糕配糯米飯🥭🍚
椰青🥥
椰青水好fresh好清甜, 冰涼快感, 絕對係最佳消暑飲品!