2025-01-19
一到週末就會去太古行街, 心血來潮想食泰國野, 上網搵到依間係民居之中既泰菜餐廳, 直接去左食當晚餐餐廳雖然唔算好大, 但勝在裝修吸引, 有種簡單既復古感覺, 掃QR直接落單, 當中有我至愛既醉貓炒河, 立即叫左! 晶瑩剔透既水晶河粉炒得入味又有穫氣, 豬頸肉惹味爽口啖啖肉, 愈食仲覺得愈辣, 好頂癮跟住叫左個蛋炒咖哩帶子飯, 我係因為個蛋炒咖哩而叫, 本身我好鍾意食咖哩炒蟹當中既咖哩加左蛋花, 依個飯直頭用左蛋花咖哩做汁黎伴飯, 真係好正, 帶子食落幾鮮又唔會過分熟, 煮得剛剛好, 伴埋個蛋炒咖哩咁一口食一流啊!食泰菜點少得叫飛天通菜, 炒得惹味又唔會太咸, 夠哂爽脆小食生炸蝦餅真係今晚之冠, 外皮炸得好香脆, 粉漿啱啱好又唔會太厚, 咬一口已經食得出蝦味好突出同濃烈, 真係用左真蝦打成既蝦餅, 食嗰時真係係咁點頭, 真心必叫!飲品就叫左青檸可樂同青檸梳打, 正常發揮, 食完飲返杯梳打, 爽啊!
食泰菜點少得叫飛天通菜, 炒得惹味又唔會太咸, 夠哂爽脆