2016-07-07
而家泰式餐廳越開越多,特別係九龍城嗰邊,所以而家一淋起話要食泰菜,就會去嗰邊穩食,食過幾家,覺得味道都係一般,今晚就經朋友介紹嚟到小曼谷泰國美食餐廳,佢話基本每次食泰菜都係嚟呢間,佢話做得比較正宗地道,價錢又唔算貴,如果去得遲基本要等位。所以一收工就即刻撲過去攞位,但都係要等,好彩前麵只有兩個號,D靚女態度好nice,蓮子容咁嘅麵口。冬蔭功連上枱嘅時候都會用個火爐仔煲住,保持湯嘅溫度,可以等我地慢慢食,唔洗驚食到個湯同入邊嘅料凍左唔好食,淋得比較周到,蝦肉大大只,而且新鮮大頭蝦,基本都會有膏,我見隔離有個女仔將蝦剝殼再放入去煮,可能係咁樣煮過會更入味,酸酸辣辣好啱做頭盤菜,好開胃。明爐酸辣煎烏頭同泰式大拼盤都係一樣價錢$ 158,夏天食特別鐘意食酸辣嘢,魚煎得好香,又以酸辣調味,好有胃口。泰式大拼盤,有四樣嘢食,其中最愛係魚餅,雖然油炸過,但依然可以食得出魚香味。海南雞肉好入味,海南雞做法比較復雜,一般系屋企好少整,出嚟食過好多次,呢度算係做得比較好,雞肉滑,吸收曬D調料味,還可以,食完再整返杯珍多冰,呢餐晚飯就算完滿結束喇。
所以一收工就即刻撲過去攞位,但都係要等,好彩前麵只有兩個號,D靚女態度好nice,蓮子容咁嘅麵口。 冬蔭功連上枱嘅時候都會用個火爐仔煲住,保持湯嘅溫度,可以等我地慢慢食,唔洗驚食到個湯同入邊嘅料凍左唔好食,淋得比較周到,蝦肉大大只,而且新鮮大頭蝦,基本都會有膏,我見隔離有個女仔將蝦剝殼再放入去煮,可能係咁樣煮過會更入味,酸酸辣辣好啱做頭盤菜,好開胃。 明爐酸辣煎烏頭同泰式大拼盤都係一樣價錢$ 158,夏天食特別鐘意食酸辣嘢,魚煎得好香,又以酸辣調味,好有胃口。泰式大拼盤,有四樣嘢食,其中最愛係魚餅,雖然油炸過,但依然可以食得出魚香味。 海南雞肉好入味,海南雞做法比較復雜,一般系屋企好少整,出嚟食過好多次,呢度算係做得比較好,雞肉滑,吸收曬D調料味,還可以,食完再整返杯珍多冰,呢餐晚飯就算完滿結束喇。