2024-08-25
今日放假同朋友嚟開宏利廣場附近,下午茶時間餓餓地,醒起有間好闊落嘅餐廳,今次嚟到,發現轉左泰國菜式,環境休閒舒適,聽住泰文歌,嘆下泰美食,感受泰風情。點左煎薄餅,煎得夠香酥,薄餅食落煙煙韌韌,配埋泰式奶茶,一流!奶茶好香,唔會太甜,入口滑溜。配上熱辣辣烤起, 簡單又好味,兩者好夾!牛肉漢堡紅咖哩蛋黃醬配焗薯,漢堡fusion泰式咖喱醬,第一次食,味道又幾特別同夾,食落比起美式漢堡更刺激味蕾。漢堡patty夠嫩同juicy,又充滿牛味,牛脂香味唔會比咖喱醬掩蓋,兩者平衡得岩岩好。而且patty份量都唔少,加埋紅椰菜絲,新鮮番茄同生菜,好食!焗薯唔係周圍有得食,配搭上面嘅酸忌廉食,零捨開胃滋味,成個餐滿滿嘅碳水化合物,太令人滿足。呢個船麵湯底都同出面餐廳嘅幾唔同,食落甜甜地又特別香,覺得似滷水湯底再加船麵湯底咁,湯麵吸晒呢個湯汁,好好味,仲有好多嘅脆炸豬皮同豬肉,咬落脆卜卜,豬肉又會香,真係無得彈!