2017-11-12
九龍城既泰國餐廳多不勝數,例如黃珍珍,小曼谷,泰皇閣等等都較為出名。今晚同同事放工就揀左一間泰國餐廳「亞泰廚房」餐廳都唔算細,有唔少卡位,牆邊都放左同佛有關既圖而門口既玻璃窗都貼左啲雜誌介紹,亦都有啲餐廳推介我地share左一杯椰汁冰($28)飲落好香椰汁味黎得泰國餐廳一定唔少得試下餐廳既冬蔭公湯($88 細)我地雖然揀左細碗,但都可以一人兩碗冬蔭公湯料好足,鮮蝦都大大隻,好入味,啲菇都爽口入味,香料都好夠,個湯有蝦味又有香料香味,飲落酸酸辣辣,好惹味生蝦刺身($88)賣相好精緻,蝦好新鮮,而蝦既中間有辣椒同蒜頭,仲有苦瓜伴碟,但我個人就不太好,我就咁夾蝦點左個香草汁,汁提升左蝦既鮮味食泰國又點少得泰式炒金邊粉($88)賣相精美,一層層蛋絲,好似一個網織咁金邊粉條條分明,有札肉,有芽菜,有蝦有蛋絲,加左小小青檸汁,再撈埋啲花生碎一齊食,味道香口,金邊粉同蝦爽口沙嗲串燒(豬牛各兩串)($88)豬同牛都幾有咬口,都燒得幾香,點埋知泰式辣汁,更加好食今晚最令我回味無窮既係「椰汁九層糕」($48)好煙un好有椰汁香味而且仲係熱辣辣,好好味黎亞泰廚房一定要叫呢個啦食到咁上下,去左個廁所,發現有樓
今晚同同事放工就揀左一間泰國餐廳「亞泰廚房」
餐廳都唔算細,有唔少卡位,牆邊都放左同佛有關既圖
而門口既玻璃窗都貼左啲雜誌介紹,亦都有啲餐廳推介
我地share左一杯椰汁冰($28)
飲落好香椰汁味
食泰國又點少得泰式炒金邊粉($88)
賣相精美,一層層蛋絲,好似一個網織咁
沙嗲串燒(豬牛各兩串)($88)
豬同牛都幾有咬口,都燒得幾香,點埋知泰式辣汁,更加好食
今晚最令我回味無窮既係「椰汁九層糕」($48)
食到咁上下,去左個廁所,發現有樓梯,同侍應傾下計先知原來樓上都有一層樓
上面都幾大,都裝修得唔錯,可以俾人包場添