2020-07-11 2454 views
同屋企人食飯, 多數選中菜, 間中都想轉下口味, 最近朋友推介k11 阿閒泰,地方寬敞,睇過餐牌,食物都唔錯 ,所以便同屋企人一齊去試試。餐廳採用半開放式設計, 以木材、綠色植物、 藤器作為裝飾, 置身其中有少少泰國度假feel的感覺,加上 樓底稍高,感覺開揚。當進入餐廳前侍應會幫客人量體溫, 旁邊更有搓手液可供客人使用,最貼心的是餐廳還提供紙袋, 方便客人存放口罩。餐廳走新派泰國 fusion 菜路線, 款式多, 配搭新穎, 好多菜式都好吸引 ,有點兒覺得難以取捨,所以我們都花了很長時間才下到決定。芒果牛油果焗海蝦 米紙卷88先來一客前菜,米紙卷皮十分透薄, 但包得非常紮實, 咬了一半也不易散開。 米紙皮口感滑流,不黐牙, 有彈性, 配合入面若隱若現的芒果、大蝦、羽衣甘藍、 牛油果、椰菜苗一同吃, 口感爽脆, 酸酸咪咪, 味道清新, 蘸少少辣汁, 又有另一番滋味 。泰式椰香卜卜蜆湯98原本想叫冬陰功湯,不過見到餐牌上這個白雪雪的湯, 不其然引發極大興趣, 本著冒險 一次可能會有好大驚喜,就姑且叫了一個 。湯底熱辣辣, 散發陣陣椰奶香味, 口感順滑 ,味道甜甜地, 入面還有蜆肉、秀珍菇
睇過餐牌,食物都唔錯 ,所以便同屋企人一齊去試試。

芒果牛油果焗海蝦米紙

芒果牛油果焗海蝦 米紙卷88

泰式椰香卜卜蜆湯

泰式椰香卜卜蜆湯98
原本想叫冬陰功湯,不過見到餐牌上這個白雪雪的湯, 不其然引發極大興趣, 本著冒險 一次可能會有好大驚喜,就姑且叫了一個 。湯底熱辣辣, 散發陣陣椰奶香味, 口感順滑 ,味道甜甜地, 入面還有蜆肉、秀珍菇、泰國茄子、 香料等, 提升了湯的鮮味 。值得推薦 !

阿嫻虎蝦 卜卜蜆冬蔭功龍湯飯

阿嫻虎蝦 卜卜蜆冬蔭功龍湯飯158
沒有叫冬陰功湯,所以點了這個冬陰功濃湯飯補番數,冬陰功湯材料豐富,有大虎蝦、蘑菇、大蝦。 湯的質感濃稠,初初飲唔覺得好辣,後來越飲越辣,不過辣的程度也不太過份, 我和屋企人都十分喜歡, 不斷連湯帶飯送入口, 飯粒軟硬適中 ,索滿湯底, 每一口都嚐到冬陰功湯的味道,冬陰功湯的擁躉, 不容錯過。

德國脆皮豬手200
外皮燒得非常香脆, 咬落脆卜卜, 肉質鹹鹹香香, 可配沙律醬、 泰式燒汁, 分外惹味。 除了 有酸椰菜墊底還有一大束羽衣甘藍, 有菜蔬相伴,頓時間覺得食豬手的罪惡感減了一半。

酥炸軟殼蟹芒果牛油果他他

酥炸軟殼蟹芒果牛油果他他 128
軟殼蟹炸至金黃香脆 ,灑上少少青檸汁, 味道更佳。 他他由一層泥麥,一層蟹肉,再加一層芒果粒, 底層是牛油果蓉,不但口感豐富, 味道更富層次,酸酸地令人更開胃, 由於有一定比例的藜麥、羽衣甘藍, 同樣地罪惡感驟降了一點。

其實 餐牌上的飲品也十分吸引, 奈何經已食得好飽, 肚皮空間不足,惟有留待下次吧。
2020-07-02
$250 (Dinner)
芒果牛油果焗海蝦米紙
泰式椰香卜卜蜆湯