2023-07-02
自從Alton同花姐嚟咗「Myth House」拍攝,我一直都好想嚟打卡😍 今次終於了咗我呢個心願😚 「Myth House」係一間藍白色嘅三層小屋,牆身有希臘女神礕畫,有濃厚希臘風情,以為自己去咗旅行呀🥰 其實呢度係一間多國菜西餐廳,除咗打卡之外食物都好有質素㗎😋 廚師以多國fusion菜結合流浮山特色食材,用心製作出獨一無二嘅菜式,又睇得又食得🤤! 7月嘅逢星期六仲會有Live Band Show添,勁chill啊☺️🍽️ Myth House Set Dinner 4- Course (HK$498)🍽️ Myth House Tasting Menu 7- Course (HK$768)🍞 前菜:🦪 法國吉拉多生蠔🥗 神話屋凱撒沙律兩個餐嘅前菜都可以揀生蠔或沙律,生蠔好大隻好肥美😍 配上檸檬汁同生蠔醬一啲都唔腥,好味😋! 沙律配上果乾、脆麵包粒同芝士粉,加上爽口嘅沙律菜,口感層次豐富😚🍲 湯類:🦪 流浮山蠔周打湯🐮 番茄牛肉濃味清湯蠔湯好澀身好足料! 佢香得嚟又好creamy☺️ 番茄牛肉湯由職員喺我哋面前將湯倒入,個湯睇落好清澈,但其實用咗牛腩煲成,非常濃郁㗎🥰🍳 頭盤:🍣 低溫慢煮
🍞 前菜:
🦪 法國吉拉多生蠔
🥗 神話屋凱撒沙律
🍲 湯類:
🦪 流浮山蠔周打湯
🐮 番茄牛肉濃味清湯
🍳 頭盤:
🍣 低溫慢煮三文魚配水瓜柳檸檬忌廉汁
7-course餐仲有呢個慢煮三文魚,本身以為會係冷盤,原來三文魚係暖身嘅,魚肉嫩滑,配上嘅汁好refreshing🥰
🍛 飯類:
🍤 龍蝦汁意大利飯配扒海鮮
7-course會有多個飯,呢個意大利飯好正宗,係煮到飯芯仍有啲硬身嘅🤩 仲有龍蝦汁超濃郁超香,好推薦!呢個飯仲有鮮蝦、蜆、魷魚等海鮮添😛
是日雪葩
7-course set 仲有個雪葩,比我哋喺食主食前清清個口腔,非常貼心🤗
🥩 主食:
🐥 65°C慢煮法國黃油香雞
🐏 +$78升級)炭燒澳洲羊扒
兩個餐都可以揀香雞或牛面頰作為主菜,我哋就將其中一個升級揀咗羊架😋 黃油雞煮得超香,肉質嫩滑超易切,好味🤤! 羊架嘅肉好厚實,香得嚟一啲都唔膻😛 兩個主食都有好好味嘅千層薯仔同唔同嘅蔬菜作為伴碟~
🍨 精選甜品:
🧁 雲尼拿梳乎厘配雲尼拿雪糕
🍰 朱古力布甸撻配雲尼拿雪糕
甜品好驚喜! 估唔到跟餐嘅甜品都咁大份同好食😍!
🥂 飲品
🍵 茉莉花綠茶 ($42)
跟餐亦可加配酒類飲品,其他飲品就要單叫,要揸車嘅我哋就嗌咗一壼茶,店員仲好好會主動幫我哋refill🥰