2024-08-20
炎夏午後最休閒就系去食個下午茶,適逢巴黎奧運,連平時唔多留意運動既阿囡都追住睇直播,今次同佢去荃灣OP Mall 嘆個法式Tea Tower, 遙距感受下法國的熱情和浪漫氛圍。《野餐在巴黎》Tea Tower $258/2人,價錢好親民。巴黎鐵塔造型好grand, 好岩打卡。Tea set有5款咸點和4款甜點,份量比較輕盈,我同阿囡食剛剛好。蟹肉他他迷你撻🦀蟹肉份量多,咸中帶甜,撻皮松化好味。櫻桃蘿蔔配蕃茄紅甜椒醬🌶️非常特別的配搭,醬汁有甜椒的香但完全沒有辛辣味,味道有點似花生醬,再沾在新鮮的蘿蔔上,清新爽脆,有夏日的感覺。菠菜芝士迷你蛋批蛋批頗有空氣感,能吃出一層層的口感,加上菠菜和焗香的芝士,配搭不錯。炸黑松露蘑菇球🍄🟫外型可愛,切開香脆外皮內層滿滿是黑松露忌廉,菇味香濃細滑。煙三文魚多士🍞三文魚咸鮮,多士是半餅乾類,口感較乾身帶微脆。巴黎式芝士蛋糕🧀以焗制的芝士蛋糕富密度,入口填滿口腔,特別香濃細滑。馬卡龍法式甜品不能少的item, 外層輕柔松化,夾心是士多啤梨,香甜不膩,幾有水準。朱古力合桃布朗尼🍫少少一塊口感微帶松化,沒有死實口感,朱古力味濃郁,令人很滿足。士多啤梨迷你撻🍓
蟹肉他他迷你撻🦀
蟹肉份量多,咸中帶甜,撻皮松化好味。
櫻桃蘿蔔配蕃茄紅甜椒醬🌶️
菠菜芝士迷你蛋批
炸黑松露蘑菇球🍄🟫
外型可愛,切開香脆外皮內層滿滿是黑松露忌廉,菇味香濃細滑。
煙三文魚多士🍞
三文魚咸鮮,多士是半餅乾類,口感較乾身帶微脆。
巴黎式芝士蛋糕🧀
以焗制的芝士蛋糕富密度,入口填滿口腔,特別香濃細滑。
馬卡龍
朱古力合桃布朗尼🍫
士多啤梨迷你撻🍓
撻皮充滿牛油香,加上新鮮士多啤梨果肉,香甜清新,放最後食可清清味蕾。
加$18可配水果特飲🍹,以紅莓汁加西柚汁調制,酸酸甜甜帶點回甘味,味道清新天然,冰涼解渴。
High tea完,我哋又去商場大電視睇奧運,同其人他人一齊睇氣氛真系好好👍