北角匯Briketenia,一間好靚、好浪漫的西餐廳✨ 靠窗有海景睇,好啱慶祝活動😊 當晚除左我地,其他枱都慶祝緊early christmas 🎅🏼 / Anniversary, 氛圍感💯主廚好客,我地入座與離座時亦有閒談,發見原來他以前主理觀塘酒店的 Walter Bistro,30年法國菜經驗😋 咁有經驗而且親民,亦十分難得!餐廳原來平時日頭/做冬更可讓公司包場👨‍👩‍👧‍👧Set Dinner Starter + Main Course + Drinks coffee/tea(💰由$328 至 $638)🐚法式白酒煮青口白酒煮青口是經典法國🇫🇷菜式,青口細細地又脹卜卜。用白酒煮熟,味道很直接、很清新。入口有海鮮味兼酒香,酒香進一步將青口的鮮甜提升。🪿法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律 (+$48)Briketenia 招牌菜👍🏻 將鵝肝混合秘製蛋漿製成,出爐後將表層糖衣燒得香脆金黃,一軟一脆形成強烈對比,猶如法式燉蛋變奏。鵝肝燉蛋口感絲滑軟熟,鵝肝味濃烈甘潤,將法國風味完全呈現到餐桌。而且沙律更可中和油膩感。🐤油封法國鴨腿配新薯 配紅莓汁擺盤心思特出,上碟時傳嚟陣陣香氣,是獨特嘅鴨油香

Set Dinner
(💰由$328 至 $638)

🐚法式白酒煮青口

🪿法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律 (+$48)

🐤油封法國鴨腿配新薯 配紅莓汁
擺盤心思特出,上碟時傳嚟陣陣香氣,是獨特嘅鴨油香味。切一塊慢煮鴨肉入口,質感非常柔軟。再配上咗紅莓汁,提升了鴨腿層次,food pairing 令整個味道更加滑順,鮮甜而不膩。🥔薯仔亦煮得外脆內軟,食落去好香。

🥩香烤肉眼扒配薯蓉及小甘荀🥕
點了五成熟,肉眼扒外層煎到金黃色,廚師掌握得好好,外脆內軟。肉眼扒非常嫩,大理石紋非常豐富。牛扒內部粉紅嫩滑嘅口感,每一口咬落去都充滿豐富嘅肉汁,只是簡單配上調味已經好突出到牛肉本身既濃郁,證明食材本身高質😋😋😋 薯蓉質感順滑,同肉眼扒組成絕佳嘅配搭,加上小甘筍同其他配菜,上碟時五顔六色🌈感覺好fresh 💦