2023-07-21
呢間法國餐廳Enchanté係位於:尖沙咀金巴利道40號MW Plaza地舖其實就係美麗華商場附近,十分容易就搵到!一入門口已經俾呢條樓梯吸引住樓梯嘅燈光仲會轉變為幾種顏色十分吸睛✨餐廳入面設計成洞穴一樣燈光方面用左暖色調,到左某個時段會轉變為冷色調,好有氣氛一開始送上麵包籃,新鮮即焗,配上牛油,一絕!⭐️Iberico Ham 首先第一道頭盤係48個月風乾伊比利亞黑毛豬火腿。經理Joey同我地講呢啲Ham就係係我哋身後既原條火腿即叫即切出嚟,一放入口肉味非常濃郁,配上蜜瓜及無花果,感覺好清新,實在令人回味⭐️Beef Carpaccio 我平時都好少食生牛肉,所以朋友話咁就要試吓喇😂一上菜個陣好驚艷,點解會擺得咁靚架,牛肉係廚師一片一片放上去,再配上黑醋﹑芝士碎﹑花生碎同特別的柚子醋珠珠,仲有火箭菜沙律做配搭,睇得出廚師好用心製作。食落味道都有好多種層次,食得到牛肉好嫩滑,配上花生既香味,柚子醋恰到好處既酸味,十分豐富,令我對生牛肉多左份好感❤️⭐️Smoked Eel & Smoked Salmon 煙法國鰻魚+煙挪威三文魚配沙律,好欣賞佢自家調製既蜜糖芥末汁,配沙律菜/煙法國鰻魚都好夾
尖沙咀金巴利道40號MW Plaza地舖
其實就係美麗華商場附近,十分容易就搵到!
一入門口已經俾呢條樓梯吸引住
樓梯嘅燈光仲會轉變為幾種顏色
十分吸睛✨
餐廳入面設計成洞穴一樣
燈光方面用左暖色調,到左某個時段會轉變為冷色調,好有氣氛
一開始送上麵包籃,新鮮即焗,配上牛油,一絕!
⭐️Iberico Ham
⭐️Beef Carpaccio
⭐️Smoked Eel & Smoked Salmon
煙法國鰻魚+煙挪威三文魚配沙律,好欣賞佢自家調製既蜜糖芥末汁,配沙律菜/煙法國鰻魚都好夾!另外鰻魚既煙燻味好香濃,鰻魚仲保留到魚油香,的確唔錯👍🏻
⭐️Beef Consomme Royale
湯方面我哋叫咗兩款唔同既試吓,
我揀既係法式牛肉清湯搭配黑魚子Sourcream脆餅,賣相一流!中間係嫩滑既燉蛋,侍應會黎到先將牛肉清湯倒入碗中,牛肉湯好清但味道非常濃郁,呢個湯實在十分有心思,令人試到唔同口感👍🏻
⭐️Lobster Bisque
另一碗係法式龍蝦湯,上面有一塊用墨魚汁造成嘅餅放起上面,賣相就一流喇,估唔到味道都令人好有驚喜!味道十分香濃!濃而不膩!好想搶左佢個碗黎飲….🥹
⭐️Black Truffle Penne
黎到主菜係新鮮黑松露長通粉,未食已經聞到好香既黑松露味,原來除咗新鮮黑松露,仲會落兩滴黑松露油,令個香味更加提升!長通粉煮得恰到好處,估唔到上面仲有我好鍾意既Iberico Ham,全部配搭起黎好滋味
⭐️Grilled Iberico Pork Pluma With Black Cherry Jus
呢一道係伊比利亞橡果黑毛豬,旁邊有紫薯蓉醬同黑車厘子可以中和油膩感,呢款豬同我之前食過既豬好唔同,肉既外層好香脆,然後你會慢慢食到肉嘅鮮味,好香濃既肉味而一啲騷味都冇,即使已經好飽都想繼續食😂
⭐️Tarte Tatin
最後一道係甜品焗蘋果撻配雲呢拿雪糕
雲呢拿雪糕十分香濃!配搭蘋果撻可以話係更上一層樓
⭐️Rosé Royal
由Gin酒,檸檬汁,玫瑰花瓣同Sparkling Wine調配而成,好香玫瑰花味,影相一流
⭐️C'est La Vie
由Gin酒,熱情果,橙汁,檸檬汁,熱情果酒調配而成,濃濃既果味
總括嚟講:
十分欣賞呢間餐廳對每位客人都好用心,每道菜式上菜前會幫客人更換餐具,另外經理Joey會介紹返每一道菜既食材,十分貼心❤️
另外每一道菜都食得出食材係好新鮮,唔會馬虎,
今晚餐飯真係好滿足