2018-01-19
之前男朋友生日,我揀左去AVA食生日飯🍾️ 餐廳環境其實幾有氣氛overall都ok既,不過坐唔到想坐的位置都幾失望。Set dinner的食物份量就較少,散叫的就會大份小小。-叫左佳節滋味五道菜晚餐 Season of Joy 5-course Set Dinner $648/per person上菜前逢上餐包🥖有三色牛油💓💓💓好中意我最中意蕃茄味🍅仲叫左杯白酒 $98 幾fruity易入口的🥂5 course dinner 🍽北海道帶子薄片、三文魚籽、紅菜頭泡沫作為appetiser都幾開胃💓蟹肉白蘆筍湯黑松露牛肝菌燴意大利飯,好creamy好味香煎鵝肝及牛扒,鵝肝好香,牛扒夠冧但欠肉味意大利馬沙拉酒沙巴翁、雜莓、朱古力脆片再加左其他A la carte🥂訂位時講好左想要window seat(特別request想要corner嗰張),佢地話會盡量安排,最後係連window seat 都無既但由我開始食到離開有張窗window seat係無人坐唉 所以未食之前心情已經受打擊😥-New Zealand Lam Shank $238 份量好大,賣相不錯羊肉軟嫩,可以一試🐑🐑🐑Shaved
餐廳環境其實幾有氣氛
overall都ok既,
不過坐唔到想坐的位置都幾失望。
Set dinner的食物份量就較少,
散叫的就會大份小小。
叫左佳節滋味五道菜晚餐
$648/per person
上菜前逢上餐包🥖有三色牛油💓💓💓好中意
我最中意蕃茄味🍅
仲叫左杯白酒 $98 幾fruity易入口的🥂
5 course dinner 🍽
北海道帶子薄片、三文魚籽、紅菜頭泡沫
作為appetiser都幾開胃💓
蟹肉白蘆筍湯
黑松露牛肝菌燴意大利飯,好creamy好味
香煎鵝肝及牛扒,鵝肝好香,牛扒夠冧但欠肉味
意大利馬沙拉酒沙巴翁、雜莓、朱古力脆片
再加左其他A la carte🥂
訂位時講好左想要window seat
(特別request想要corner嗰張),
佢地話會盡量安排,最後係連window seat 都無既
New Zealand Lam Shank $238
份量好大,賣相不錯
羊肉軟嫩,可以一試🐑🐑🐑
Shaved Black Truffle Tagliolini $228
有少少微辣,我就麻麻地呢個sauce,份量勁少
值得欣賞的是dessert !
以下甜品係必叫💓 記住reserve定啦💕
🌹Blossom Of Love - Rose Ice Cream $198
廚師會將手推車推到客人枱前即時製作😳
首先注入零下195度的液化氮落去雲呢拿雪糕漿,就會蒸發成煙霧😱廚師一邊攪拌雪糕,一邊加入紅莓醬,雲呢拿雪糕就變成左櫻花粉紅色☺️😍
廚師將雪糕裝去圓形餅底到,
然後將玫瑰花放落液態氮入面,
然後d玫瑰花瓣就變成脆片,
師傅一「啪」就將花瓣碎曬喺雪糕上面😍
咁就大功告成啦
🌹淡淡的玫塊花香☺️,份子雪糕夠哂冰凍,
雖然比較易溶,但同男朋友一人一啖💏
再配埋紅莓醬,好快就食哂!
呢個甜品絕對係視覺同味覺享受!❤️❤️❤️