2019-03-17
難得今日準時收工,終於可以約埋朋友食晚飯,試下新野!朋友介紹土瓜灣一間新開嘅西餐廳Forkers,位於鴻光街小巷。晚市套餐三百元左右,包前菜、主菜、餐湯、甜品及飲品,仲有得任食配菜添!先來個前菜:西班牙黑毛豬配多士,黑毛豬油脂分佈平均,帶少少咸香,配多士吃一絕。是日餐湯:蘑菇湯 味道香濃而且非常足料,每啖都有滿滿的蘑菇蓉~我同朋友都各自加配左海鮮,一起開心share!牛油炒帶子加上用青檸汁及茴香炒成的伴菜。帶子大大粒,絕無欺場,而且煮得剛剛好!炒虎蝦配西班牙辣肉腸。辣肉腸的油香爆炒虎蝦,非常惹味。虎蝦肉質新鮮彈牙,而且已剝殼,方便進食。等待主菜期間,有沙律及黑松露薯條作配菜烤豬鞍肉質鮮嫩,油脂分佈平均,配上醬汁,酸酸甜甜,十分開胃。另外,燒牛肩排,用慢煮方法烹調,煮得剛剛好,唔會太乾太硬,誠意之作。最後,每人一杯Earl Grey及Haagan daz雪糕作結。非常滿足的一晚!!
絕無欺場,而且煮得剛剛好!
等待主菜期間,有沙律及黑松露薯條作配菜