2019-08-31 592 views
浪漫高質 日料理 同男友周年慶,食好小小,去左銅鑼灣鮨蕾食。店員全程都非常客氣,逐一同我地介紹。因為係廚師發辦~OMAKASE,味蕾享受,又神秘又特別,ENJOY。餐廳環境冇得頂,裝修高雅有氣派,同埋位置高層,又係落地玻璃,可以望到海境,額外增添浪漫感。我地叫左2個楓momiji。餐包餐前小食,兩個刺身,一個燒物,六款壽司,麵豉湯同埋甜品。小食係炸薯薄片侍應話係自家製即炸嘅,夠薄夠脆,薄申配上少量的調味,所以不油膩。另一前菜有日本嘅豆腐、腐皮、南瓜,日本特色,口感特別,配上特別醬汁,夠開胃。大和蜆麵鼓湯有海帶,蔥花,豆腐一同熬製嘅大和蜆麵鼓湯,非常鮮甜。大和蜆食起上嚟比較多肉,個質感啖啖肉。兩盤刺身分別係鱲魚同埋北海道海膽配拖羅。鱲魚- 鱲魚本身味道偏淡,所以餐廳用上微酸嘅和醬汁去帶出鱲魚嘅味道。北海道海膽 + 長崎縣中拖羅 - 兩款都係比較常見既食材,配合起上黎都不錯,好有口感好新鮮,而且賣相卻係一流的。六款壽司,先上第一碟,甘木,伊佐木,石垣貝。第二碟,海膽,燒左口魚邊,獨家之熟成五日拖羅。店員教我地由淡至濃咁食,先至試到唔同嘅味道。我最鐘意熟成拖羅係招牌,拖羅不單重油香,熟成處理
浪漫高質 日料理

同男友周年慶,食好小小,去左銅鑼灣鮨蕾食。
店員全程都非常客氣,逐一同我地介紹。

我地叫左2個楓momiji。
餐包餐前小食,兩個刺身,一個燒物,六款壽司,麵豉湯同埋甜品

小食係炸薯薄片

大和蜆麵鼓湯

兩盤刺身分別係鱲魚同埋北海道海膽配拖羅。

六款壽司,先上第一碟,甘木,伊佐木,石垣貝。

第二碟,海膽,燒左口魚邊,獨家之熟成五日拖羅。

店員教我地由淡至濃咁食,先至試到唔同嘅味道。
我最鐘意熟成拖羅係招牌,拖羅不單重油香,熟成處理後連魚香都兼仲保持到油份,非常好食。
火炙左口魚群邊都好正,魚肉非常軟腍,經炙燒後外脆肉軟,油香正!

靜岡蜜瓜
食到最後梗係要有甜品啦,大家都知道靜岡蜜瓜出名係甜美多汁,用呢個水果作結真係回味無窮。

2019-08-07
Type of Meal