2022-09-04
女朋友喺booking site book完,配料有85折,上次同佢食完椰子雞任食,佢食完見到椰子雞想再食,但今次真係埋單有啲失望。雖然上一間喺大埔食,呢一間喺旺角,但係上一間可能真係太抵食,二百幾一個人又有雞又有大蝦又有肥牛又有豬,其實淨係食雞兩個人食覺得好飽。椰子雞所謂有對比有傷害,上次經驗令我覺得其實椰子雞係好平既野,無咩成本,啲雞啲牛肉好似唔使錢咁,果次俾左超多我地兩個人食。但係呢間既份量真心偏少,有啲評論都講得無錯,呢間所謂半隻雞好似BB雞咁,只有上次果間一半咁多。有評論話雞肉鞋,我都覺得唔夠之前果間滑,但係我相信係焗佢既時間耐左影響,上一間可能個侍應拿捏個時間好,第一轉既雞係算滑既,之後都係有啲鞋。呢間我相信都未必係雞既問題。三併餃子其實雞我都未至於令我不愉快,最失望係99蚊既三併餃子,三併係每樣得兩粒,姐係我兩個人叫先啱啱好夠每人一粒。坦白講,餃子係幾好食,都好大粒,但係一粒85折後再加一,姐係成15蚊一粒就真係睇到上枱果刻有啲嬲。雜菜雜菜78蚊既份量都好少,啲蛙蛙菜拆開左,事實上應該都未必有超巿買既一包三粒既一粒,因為人地一粒係飽滿既。油麥菜折開兩三折,入邊等於應該只有
椰子雞
三併餃子
雜菜
雜菜78蚊既份量都好少,啲蛙蛙菜拆開左,事實上應該都未必有超巿買既一包三粒既一粒,因為人地一粒係飽滿既。油麥菜折開兩三折,入邊等於應該只有兩三片折開咁少,係真係感覺好辜寒。
烏冬
叫埋個烏冬,本身心唸出前一丁22蚊,好似稻庭烏冬26蚊應該飽啲喎。點知上枱果餅烏冬個size重細過一餅出前一丁,就後悔了,兩個人食都分唔到半碗烏冬。
海鮮併盤288
有鮑魚,海蝦,帶子等,全部都屬於幾鮮甜,雖然份量一樣唔多,不過海鮮黎講都正常價既。
本身都未必想上黎吐嘈,但係我覺得食物質素幾好,但係所有野俾人一種辜寒既感覺,真心對於食客唔好受,對於食店都唔係公平既評價。其實好多火鍋店對於佢既撚手手功丸/餃都份量偏少,但係起碼啲菜同麵食係有正常CP值的,畢竟都係啲好平既料。我覺得佢每樣野係海底撈半份既份量,但係人地海底撈香港版都真係半份既價錢。幾好食都食到頂心頂肺。
ps. 雖然值得一讚係侍應都好熱心講野教你點煮,都係我其中一個唔太覺得差既原因。