2021-10-13 3933 views
Staycation package包埋呢間餐廳嘅晚餐,之前都唔知原來呢度有間咁靚嘅海景餐廳。餐廳以亞洲菜為主,staycation餐牌好豐富有兩個頭盤、一個小食、兩個主菜同甜品,仲包括一枝餐酒或氣泡酒。時令即開生蠔係法國生蠔,雖然唔算大隻,但蠔肚脹卜卜都算肥美,食落鮮甜creamy三文魚子令口感同味道更豐富。以柚子酸汁代替平時嘅檸檬汁,同生蠔好夾又開胃油甘魚刺身以食用花同香草裝飾,賣相好靚。油甘魚刺身新鮮,青色嘅醬汁係香草青檸汁,食落酸酸地帶少少辣味。炸蝦片炸得酥脆,有三種醬汁可以蘸嚟食。三款之中我最鍾意蝦米辣椒醬,非常惹味食完蝦片侍應有主動問需唔需要re-fill,我哋見咁多嘢食,所以都無再re-fill。沙嗲雞肉串燒用上走地雞肉,燒嘅火喉掌握得啱啱好,表面微燶內裡肉質嫩滑。沙嗲醬香濃花生味,少少甜少少辣我哋都麻麻地豬手,所以主菜加錢upgrade做咖喱和牛臉頰。泰式嘅馬沙文咖喱甜中帶辣,香濃咖喱同椰奶味和牛臉頰雖然外表普通,但牛肉味濃而且炆到好腍,用匙羹都可以輕易切開另外有一份烤餅配咖喱,自家製嘅烤餅非常酥脆而且唔油膩蘸咖喱汁食好正另一個主菜係獅城大蝦,大蝦有兩隻,蝦肉爽口彈牙,

餐廳以亞洲菜為主,staycation餐牌好豐富

時令即開生蠔

油甘魚刺身

炸蝦片

沙嗲雞肉

馬沙文咖喱燴牛臉頰

自家製烤餅

另外有一份烤餅配咖喱,自家製嘅烤餅非常酥脆而且唔油膩
蘸咖喱汁食好正

獅城大蝦

另一個主菜係獅城大蝦,大蝦有兩隻,蝦肉爽口彈牙,蝦頭有好多膏
紅色嘅醬汁係新加坡辣椒蟹嗰種醬汁,好香辣椒味口味偏甜辣度適中,好適合送飯。

炒通菜

配菜係炒通菜,落咗豆瓣醬、蒜頭同辣椒炒,好有鑊氣又惹味。

香蕉煎餅配椰子、花生、煉奶和奶茶雪糕

食完兩個主菜已經好飽,爭啲甜品都食唔落。Upgrade咗甜品做Banana Roti配泰奶雪糕。香蕉煎餅表面煎到金黃色脆卜卜,啖啖都食到香蕉好足料
雪糕香濃奶茶味唔會太甜

整體嚟講呢餐樣樣都好味,估唔到staycation set menu咁豐富,食得好滿足。下次有機會都會再嚟。

Type of Meal
Dinner