2023-06-17
拍拖半周年,男朋友揀咗間可以望到海景嘅餐廳食西餐🤍🧡其實之前睇到啲食評,諗緊會唔會真係咁差,都有少少驚驚地😆不過既然半周年慶祝,就試吓啦!叫咗佢嘅HUE DINING TASTING MENU ($950/person),一共有6 Course 酸種麵包🥖外面香脆,配牛油,黑色嗰啲係黑鹽,少少酸,鹹度視乎你落幾多黑鹽,我自己本身鍾意食呢款麵包,所以都幾鍾意呢個味道FIRST COURSE香煎帶子、忌廉粟米、松露酸豆醬帶子新鮮,粟米嘅醬幾特別SECOND COURSE法式洋蔥清湯、新鮮意大利雲吞、酸瓜依個就冇乜特別,個意大利雲吞嘅皮就略嫌太厚THIRD COURSE橘鹽醃鱒魚、法式山葵酸忌廉、漬青瓜三文魚好好食,配上有醃蘿蔔,加埋啲醬,食落味道啱啱好,幾清新FOURTH COURSE法國乳鴿、醃漬紅蔥頭、紅菜頭、粉紅胡椒、香草碎、紅酒汁MAIN COURSE低溫煮比目魚、蜆、西班牙肉腸、紅蘿蔔、醃椰菜清湯比目魚非常滑,不過入面有少少骨,魚上面嘅係紫菜,食落會有濃濃嘅紫菜味烤澳洲和羊腰肉、燉羊頸、杏鮑菇、味噌茄子及酸瓜羊肉食落去唔會臊,切落去都好淋,杏鮑菇個味幾特別DESSERT啤梨泡芺
酸種麵包🥖
FIRST COURSE
香煎帶子、忌廉粟米、松露酸豆醬
帶子新鮮,粟米嘅醬幾特別
SECOND COURSE
法式洋蔥清湯、新鮮意大利雲吞、酸瓜
依個就冇乜特別,個意大利雲吞嘅皮就略嫌太厚
THIRD COURSE
橘鹽醃鱒魚、法式山葵酸忌廉、漬青瓜
FOURTH COURSE
法國乳鴿、醃漬紅蔥頭、紅菜頭、粉紅胡椒、香草碎、紅酒汁
MAIN COURSE
低溫煮比目魚、蜆、西班牙肉腸、紅蘿蔔、醃椰菜清湯
烤澳洲和羊腰肉、燉羊頸、杏鮑菇、味噌茄子及酸瓜
羊肉食落去唔會臊,切落去都好淋,杏鮑菇個味幾特別
DESSERT
啤梨泡芺 配燉鴨梨|威士忌醬及單一產地非洲迦納朱古力醬
泡芺就正正常常,冇乜特別
香蕉拖肥蛋糕、香蕉、榛果朱古力、味噌焦糖
上面層朱古力係苦嘅黑朱古力,啱晒我口味
食完咁多道菜,我又覺得冇其他人講得咁差,不過都係主要欣賞吓個環境同氣氛,但係咁啱我坐嗰個位有一半俾啲草遮住咗少少🤣 侍應服務都幾好,我叫咗水果茶佢哋知道凍咗都會特登主動幫我加熱。又會問吓酸種麵包需唔需要再多少少。不過我覺得環境有少少太凍,可能咁啱嗰日落雨。仲有一樣想提吓大家,就係上菜真係好慢,基本上上完一道菜,食完之後都要等三至四個字,先有下一個菜。最後全餐飯食咗兩個半鐘,都有少少攰😂
整體來講我都好開心,我男朋友揀咗間餐廳,享受左一晚嘢食。