2024-07-09
最近去了海港城,行到去差不多LCX 盡頭就見到一間台式餐廳---“倆仨杯”,雖然處於黃金地段,但這間餐廳價錢十分親民😍。坐外面的座位更可飽覽維港風景,還可欣賞巨型bearbrick,有小朋友的家長表示歡迎,有時候害怕自己小朋友嘈吵到別人用餐的話,餐廳外面座位絕對是一個好的選擇👍🏻。餐廳有多款台式主食,小食,台式飲品和甜品 ,我們點了以下食品:🍽🍛主食🍽️🍜1️⃣滷肉飯 $35滷肉飯香氣滿溢,肥瘦均勻,粒粒分明,加上豐富配料:微辣酸菜+半隻蛋,配埋軟硬適中白飯,絕配。2️⃣醉封門柳烏冬 $72有少少酒苦甘味,但恰到好處,牛肉非常嫩滑,不會有太多肥膏。3️⃣滷肉拌烏冬$35滷肉肥瘦均勻,粒粒分明,配上大人小朋友都愛吃的烏冬,正!🍟小食🍤:1️⃣滷雞翼 $25雞翼好入味,淋身,好味2️⃣鹽酥雞 $28即叫即炸又香又脆,外皮炸得好香脆裡面肉質嫩滑3️⃣台式粗薯條$25薯條就是小朋友至愛,台式薯條配上特制味粉,外脆內軟,好好味4️⃣芋泥地瓜球$20外脆內軟,圓碌碌,外形討好,香脆外皮配上香甜芋泥,小朋友都大讚好味😋!🧋🍹台式飲品🧋🍹(配杯墊心意卡,可以寫字留言送人)1️⃣🍓冰糖草莓沙冰$48 (期間限定)必飲,推薦度⭐⭐⭐⭐⭐芝
🍽🍛主食🍽️🍜
1️⃣滷肉飯 $35
2️⃣醉封門柳烏冬 $72
有少少酒苦甘味,但恰到好處,牛肉非常嫩滑,不會有太多肥膏。
3️⃣滷肉拌烏冬$35
滷肉肥瘦均勻,粒粒分明,配上大人小朋友都愛吃的烏冬,正!
🍟小食🍤:
1️⃣滷雞翼 $25
雞翼好入味,淋身,好味
2️⃣鹽酥雞 $28
即叫即炸又香又脆,外皮炸得好香脆裡面肉質嫩滑
3️⃣台式粗薯條$25
薯條就是小朋友至愛,台式薯條配上特制味粉,外脆內軟,好好味
4️⃣芋泥地瓜球$20
🧋🍹台式飲品🧋🍹(配杯墊心意卡,可以寫字留言送人)
1️⃣🍓冰糖草莓沙冰$48 (期間限定)
必飲,推薦度⭐⭐⭐⭐⭐
芝士厚身奶蓋配上酸甜草莓沙冰,配搭一串每天店舖新鮮製造的士多啤梨冰糖葫蘆🍓,味道很有層次,消暑必飲,也是小朋友至愛。
2️⃣葡萄柚鐵觀音$32
有葡萄柚,茶底清香,夏天解渴之選
3️⃣黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶$38
甜度固定,選用4.3 鮮牛奶,奶味香濃,珍珠煙韌,配上岩鹽,是一杯高質嘅的珍珠奶茶。
4️⃣烤布蕾奶蓋鐵觀音奶茶$38
濃濃的烤布蕾奶蓋,有脆焦糖在表面,甜甜的,配上濃厚觀音奶茶,味道有層次。