2019-12-07
住係元朗幾年,海皇都搬左三次舖,又嘉誠搬去千式,而加又搬左黎喜尚喜隔離。有時想食下粥都會諗起佢,呢幾日天氣咁凍,食粥就啱晒啦。新舖位置~好似啱啱開係呢度?上星期行過都唔覺眼。牆邊位滿座,咁就坐圓枱啦,一個人霸張圓枱有啲唔好意思。枱上有調味品,枱邊櫃桶內有餐具,自助好方便。點了西洋菜雙拼丸粥配油條半客,再加了熱豆漿($47)。個碗都幾深,丸有六粒,西洋菜下得也多,份量足。雙丸中其中一款係鯪魚球,幾爽口無腥味。另一款似係豬肉丸,不確定,哈哈,食落較“粉”。粥底鹹香,食到尾都無出水,整體感覺不錯。都已經係晚上九點多,油器不可能係新鮮吧,無淋無漏氣就收貨了,浸係粥入面都唔知幾好味,食粥一定要有油炸鬼~食完粥仲口痕,多點了一客牛肉腸($23)。即叫即拉的,腸粉軟腍超多牛肉,最正係多芫荽,加埋甜豉油就係好味。熱豆漿不太熱,但豆味濃又不甜,幾好飲。晚上九點半來到,見佢寫住收十點,以為會趕客,點知又唔係喎,大把客遲過我入黎都可以堂食,最誇張係有一枱九點五十分入到黎,叫左粥,炒麵同腸粉,十點邊趕得切呀,聽啲員工傾偈講話又要加班了,哈哈,不如改收晏啲啦。
新舖位置~好似啱啱開係呢度?上星期行過都唔覺眼。
點了西洋菜雙拼丸粥配油條半客,再加了熱豆漿($47)。
個碗都幾深,丸有六粒,西洋菜下得也多,份量足。
雙丸中其中一款係鯪魚球,幾爽口無腥味。
食完粥仲口痕,多點了一客牛肉腸($23)。
熱豆漿不太熱,但豆味濃又不甜,幾好飲。