2021-06-27
尖沙咀多好西食就好多人都知道🤩而以海作主題嘅舒服西餐廳Poseidon Restaurant & Bar 一直都係我to go list ge榜首質素好又巧有feel~~😛 環境雖然餐廳位置有d隱蔽而且位於舊式商業大廈,但木系裝潢配埋海洋設計配飾;燈光🪔柔和下食晚餐,好有係深海🤿食晚餐既feel,感覺十分浪漫。🥰今日落雨我地都無出去露天位,室內位置都相當寬敞,座位闊落又舒服。食物蝦蟹敏感的食貨如我,都唔洗擔心無啖好食😜依到除左有海鮮,仲有牛扒,豬手,小食同主食一樣吸引Salmon Tartare & Caviar 🐟依味菜真係唔好講笑,矜貴又美味。層層疊出,攻撼味蕾。上層係鱘魚黑魚子+金箔作點缀,即刻覺得成個人又貴婦左。鱘魚黑魚子粒粒渾圓飽滿,入口甘甜鮮甜。下層紅菜頭包住煙三文魚和藜麥,煙燻香味配埋多汁紅菜頭鮮味又好味,好出色。Spicy buffalo Wings🐥雞翼先炸得金黃香脆再加係上面水牛酸辣汁同香草,十分開胃。Crispy pork knuckle 🐖一行埋黎已經嘩嘩聲,仲肥美過我大髀。香氣四溢,珍寶size真係好底食。兩個女仔切起黎有啲吃力,服務員仲好細心幫我地切開。豬皮
雖然餐廳位置有d隱蔽而且位於舊式商業大廈,
食物
蝦蟹敏感的食貨如我,都唔洗擔心無啖好食😜
依到除左有海鮮,仲有牛扒,豬手,小食同主食一樣吸引
Salmon Tartare & Caviar 🐟
依味菜真係唔好講笑,矜貴又美味。層層疊出,攻撼味蕾。
上層係鱘魚黑魚子+金箔作點缀,即刻覺得成個人又貴婦左。
鱘魚黑魚子粒粒渾圓飽滿,入口甘甜鮮甜。
下層紅菜頭包住煙三文魚和藜麥,煙燻香味配埋多汁紅菜頭
鮮味又好味,好出色。
Spicy buffalo Wings🐥
雞翼先炸得金黃香脆再加係上面水牛酸辣汁同香草,十分開胃。
Crispy pork knuckle 🐖
一行埋黎已經嘩嘩聲,仲肥美過我大髀。
香氣四溢,珍寶size真係好底食。
兩個女仔切起黎有啲吃力,服務員仲好細心幫我地切開。
豬皮不算香脆,主要屬於軟軟稔稔面邊位就係比較香口的豬皮。
肉質肥瘦適宜,香濃入味道,有啤酒香,好爽口。
Linguine with sea urchin & buttery cheese 🪨
海膽x芝士, 此味道只應天上有。
濃郁芝味海鮮汁拌勻煙韌扁麵,調味海膽好濃郁,滋味。
總括來講依到好食又好坐,我仲有好多野想試想食。
下次又來食過了~~encore encore
下次要坐露天位,美食配埋酒同shisha。
美酒佳餚配佳人,好詩好詩。 🔥