2023-03-26 293 views
Attracted by their Seafood Cruiser but their Mains were quite good as well.For the drinks, Poseidon Treasure looked the most fancy and my friends agreed it also tasted the best.The seafood cruiser came and it was amazing. The "shooters" had different flavors and besides oyster, my favorite is the scallop pomelo salad.While we were waiting for the main, we enjoyed the melting cheese with toast. This "snack" is almost as fulfilling as a main so don't plan to order that much food if have this snack
Senorita

Poseidon Power
Poseidon Treasure

Seafood Cruiser
While we were waiting for the main, we enjoyed the melting cheese with toast. This "snack" is almost as fulfilling as a main so don't plan to order that much food if have this snack.
Baked Camembert with Toast
Both mains were just as tasty. The roast chicken was really juicy and the crisp for the knuckle was just as its name implies.
Crispy Pork Knuckle
Roasted Chicken with Beer
2023-03-22
$600 (Dinner)
Poseidon Power
Poseidon Treasure
Baked Camembert with Toast
Crispy Pork Knuckle
Roasted Chicken with Beer
2023-02-28 681 views
今日嚟到呢間餐廳就係上網見到呢度有隻海鮮船,非常吸引,見到係五顏六色咁閃,加埋乾冰噴煙嘅效果真係成為餐廳嘅焦點,入到嚟再望一望餐牌原來仲有好多嘢食可以選擇,餐廳入邊燈光,非常有情調,座位又夠闊落,出面仲有戶外嘅餐枱坐喺出邊吹吹風都好舒服烤脆豬手$288,豬手非常大隻,賣相又夠豐富,外皮燒到金黃色焦脆又香口,肉質仲好亂畫又唔會太鹹而且豬肉同脂肪嘅比例有非常平均咬一啖覺得有非常豐富嘅膠質入面燒到唔會乾身,旁邊仲放有薯蓉同埋配菜,薯蓉做到非常creamy , 又有好香濃嘅牛油味,最好的就是一放低已經切好晒,方便食用,廚師非常細心,非常有水準龍蝦扁意粉$238上枱非常吸晴,龍蝦size真係好大隻,煎香咗嘅龍蝦,食落去啖啖肉,龍蝦肉好新鮮味道好鮮甜,意大利粉亦都煮到啱啱好,軟硬度適中,將龍蝦肉配搭埋意粉一齊食提升口感層次。海鮮意大利飯$218,意大利飯有點硬,咬下煙韌,口感非常特別,同平時食開嘅飯唔同,飯入面仲有好多海鮮,食落淡淡都好足料,有大蝦🍤青口,同埋魷魚,蝦嘅size非常大,肉質又夠鮮甜,咬落夠爽口,非常新鮮
坐喺出邊吹吹風都好舒服

烤脆豬手$288,
豬手非常大隻,賣相又夠豐富,外皮燒到金黃色焦脆又香口,
薯蓉做到非常creamy ,

龍蝦扁意粉$238
上枱非常吸晴,龍蝦size真係好大隻,

海鮮意大利飯$218,
  • 德國豬手配酸椰菜
2023-02-28 142 views
趁今日放假,同另一半出去尖沙咀食飯,朋友介紹我去咗一間好浪漫嘅西餐廳,環境氣氛都好好,好值得推介一下。Poseidon Restaurant & Bar. 餐廳位於尖沙咀亞士厘道嘅樓上舖頭,座位空間感非常足夠,喺度無論飲酒定係食飯感覺到好舒適。龍蝦扁意粉,配香草龍蝦汁。大大隻龍蝦喺意粉上面,相當吸引,一疏疏嘅龍蝦肉入口味道鮮甜,肉質爽口彈牙。最鍾意就係龍蝦肉上面嘅香料調味,帶出龍蝦嘅鮮味。下面嘅意粉配埋香草,龍蝦汁,龍蝦嘅鮮味,整體配搭埋一齊,口感同味道都非常有層次。德國豬手配薯蓉,芥末。豬手皮烤到焦香酥脆,食落去卜卜聲,入邊嘅豬肉非常嫩腍,進食時蘸芥未醬,可以食到豬手有少少鹹香同醬汁嘅香味,兩者混為一體增添味道層次。旁邊嘅薯蓉可以減低豬手嘅油膩感,令到你特別開胃,豬手都食多幾啖。虎蝦海鮮意大利飯,虎蝦煎到好香,肉質鮮嫩彈牙,配上意大利飯味道好夾,意大利粉亦都煮到啱啱好,唔會過硬或太林。煙煙韌韌口感一流。

🌸尖沙咀樓上𝐜𝐚𝐟𝐞真係打工仔恩物啊💕通常都可以 $𝟗𝟎 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭埋到單,儲得錢黎又食到好野🤤不過而家介紹呢間唔係樣樣菜式都發揮得好好-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評🥗 前菜 𝐒𝐨𝐮𝐩 + 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 + 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐛𝐫𝐞𝐚𝐝是日餐湯係粟米湯,好飲,蒜蓉點湯成個味道好夾,而且蒜蓉包上面牛油既份量岩岩好,唔會食落好油膩-🦑 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐚𝐥𝐚𝐦𝐚𝐫 $𝟔𝟖椒絲蒜片炒魷魚扁麵,唔好睇佢好似細細份,小編食左半碟多𝐝已經開始飽🫢扁麵調味幾好,但係略嫌魷魚冇咩味,而且偏韌-🐔 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 $𝟕𝟖芝士焗雞扒配薯菜,雞扒好多肉汁🫢雞皮唔算好脆,但係調味幾好👍🏻小編下次應該會再叫呢個,性價比高-🐟 𝐏𝐚𝐧-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐅𝐥𝐨𝐮𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐅𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭𝐬 $𝟖𝟖香煎鯛魚柳配香草蕃茄汁,蕃茄汁好淡,而且魚肉偏乾,咀嚼之間滲透住一陣雪藏味🙉下次唔會再叫呢個-小編食過呢間幾次,發現到佢會定期轉下𝐦𝐞𝐧𝐮,所以唔會怕食厭,而且呢個價錢包埋前菜同飲品,只要揀岩好食既菜式,其實性價比係高架🫢-📍 Poseidon Restaurant & Bar @posei
🌸

味道:🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸

#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_tst #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #vsco #打卡美食 #instamood #慢活 #香港好去處 #尖沙咀美食 #hkcafe #文青打卡 #文青cafe #打卡餐廳 #相機食先 #咖啡店 #文青推介 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介#香港 #樓上cafe #poseidonrestaurant #尖沙咀cafe
2023-01-21 872 views
尖沙咀亞士厘道有間樓上西餐廳,見到佢有款好靚嘅海鮮船,俾佢吸引咗我去打卡,除咗賣相惦,味道都好正,其他食物同cocktail都唔錯🌟海神珍珠號有4款海鮮火焰北海道帶子伴柚子碟豆花沙律 x 4松葉蟹鉗伴海葡萄南瓜汁 x 4金槍魚茸配羽衣甘藍紅菜頭忌廉汁 x 4鮮蠔配雞尾酒 x 12生蠔冇腥味,用cocktail浸住幾好味,平時唔點食生蠔嘅我今次食半打完全冇問題,而帶子幾新鮮,輕輕燒過幾香🌟鱘魚黑魚子煙三文魚他他面頭一大堆黑魚子,中間就煙三文魚,個底就有紅菜頭,一啖咁食幾有層次🌟黑松露香烤甜薯薯條甜薯薯條炸到外面好脆,而番薯肉甜得黎仲好軟好淋🌟烤脆豬手配薯蓉、酸椰菜及蜜糖芥末汁食完啱啱3樣野其實都幾飽,所以見到呢個豬手時有啲嚇親,因為勁大份,好彩最後都食得哂豬手皮烤得勁脆,豬手肉嫩身,味道唔會話太鹹,而且脂肪唔算多有酸椰菜同沙律菜伴碟,食完可以清下油膩感🌟Poseidon's Treasure呢杯cocktail用個盒裝住,打開果下好多煙飄出黎,打卡一流成份係Rum酒配蝶豆花、檸檬、雪碧、新鮮水果,酒精濃度唔算高,幾易入口,啱哂女仔飲🌟 RainforestGin酒溝梳打配上青瓜同薄荷葉,

🌟海神珍珠號
有4款海鮮
火焰北海道帶子伴柚子碟豆花沙律 x 4
松葉蟹鉗伴海葡萄南瓜汁 x 4
金槍魚茸配羽衣甘藍紅菜頭忌廉汁 x 4
鮮蠔配雞尾酒 x 12

🌟鱘魚黑魚子煙三文魚他他

🌟黑松露香烤甜薯薯條
甜薯薯條炸到外面好脆,而番薯肉甜得黎仲好軟好淋
黑松露香烤甜薯薯條

🌟烤脆豬手配薯蓉、酸椰菜及蜜糖芥末汁
豬手皮烤得勁脆,豬手肉嫩身,味道唔會話太鹹,而且脂肪唔算多
有酸椰菜同沙律菜伴碟,食完可以清下油膩感
烤脆豬手配薯蓉、酸椰菜及蜜糖芥末汁

🌟Poseidon's Treasure
Poseidon's Treasure

🌟 Rainforest
Gin酒溝梳打配上青瓜同薄荷葉,仲有接骨木花嘅香味,飲落好清新
Rainforest

2023-01-18
$758 (Dinner)
黑松露香烤甜薯薯條
烤脆豬手配薯蓉、酸椰菜及蜜糖芥末汁
Poseidon's Treasure
Rainforest
2023-01-19 99 views
尖沙咀有間靚靚打卡海鮮船餐廳見到好多食評都忍唔住黎試吓~ 海鮮船上台真係好浮誇好靚😍仲有個登台閃下閃下 ~ 而且裏面超級豐富 😍⭐️4x火炙北海道帶子柚子蝶豆花⭐️4x金柳魚茸配羽衣甘藍紅菜頭忌廉汁⭐️4x松葉蟹鉗伴海葡萄南瓜汁⭐️12x鮮蠔配雞尾酒所有嘅海鮮都非常之新鮮 而且配搭好新穎 調味都好好 鮮蠔仲要一打咁上 誠意十足 配搭雞尾酒 等你一啖號一啖酒 兩個人食呢一個船都已經飽左六成😂⭐️德國豬手配酸椰菜 份量又係好有誠意 豬手個外皮超級 咬落去卜卜聲😎👍仲有好多蔬菜薯蓉 椰菜酸酸地咁好開胃⭐️ 甜薯條配黑松露醬 甜薯好好味 配黑松露醬既話 我個人就覺得同本身薯條會夾啲啦 所以我覺得有直接食會更加好味啦整體嘢食都好高質 而呢度仲有好多唔同特色嘅Cocktail 而且環境都幾舒服有空間感 ~📍Poseidon Restaurant & Bar尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓
尖沙咀有間靚靚打卡海鮮船餐廳
見到好多食評都忍唔住黎試吓~

海鮮船上台真係好浮誇好靚😍
仲有個登台閃下閃下 ~
而且裏面超級豐富 😍

⭐️ 甜薯條配黑松露醬

📍Poseidon Restaurant & Bar
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓

2023-01-11 74 views
環境好有氣氛 幽暗浪漫有花牆,以海神做主題絕對係一間打卡酒吧餐廳同朋友一齊享受 豪華海鮮船 底部會有煙霧出五光十色 充滿不同種類嘅海鮮總共有24杯 一shot shot 好特別有我最鍾意嘅生蠔 肥美又鮮甜仲有不同嘅冷盤 好特別呀新鮮凱撒沙律新鮮嘅沙律菜 加少少柚子味酸酸甜甜嘅感覺 好味又健康原隻燒春雞特色在於上碟時原隻雞係串著識嘅時候可以用刀一片片切落嚟觀感上好睇 而且雞肉嫩滑 配醬汁係一個必食嘅主食 整個套餐份量多同朋友一齊聚餐,傾計,打吓卡就最啱
環境好有氣氛 幽暗浪漫
有花牆,以海神做主題
絕對係一間打卡酒吧餐廳

特色在於上碟時原隻雞係串著
識嘅時候可以用刀一片片切落嚟
觀感上好睇 而且雞肉嫩滑 配醬汁
係一個必食嘅主食 整個套餐份量多
同朋友一齊聚餐,傾計,打吓卡就最啱
2022-12-25 95 views
从坐下、落單、上菜、食嘢、到服務員收嗮D碟,Total 36分鐘。盘内仲有食物,都走過黎問要收,走過黎幾次,一定要全部收嗮先得。我以為我入咗間快餐店食Fast Food,你D 服務Culture做咩西餐廳….食物都係普通水準、冇咩特別。
食物都係普通水準、冇咩特別。
2022-12-24 122 views
諗住趁聖誕同另一半食下海鮮,見好多人都話呢間唔錯,IG又成日彈出黎賣廣告,就一早book左。個晚預留左一個Xmas set(美國安格斯肉眼扒伴龍蝦),另外再嗌左一個海膽醬意粉伴香煎北海道帶子。我未試過食咁難食嘅一餐。首先,個海膽醬意粉係一啲海膽味都冇。之後個xmas set,蠔冇蠔味,肉眼扒叫左7成熟 淨係得個表層係7成,入面生到死,又勁韌,個龍蝦又係勁「鞋」。成餐越食越難食,服務又慢,上菜等勁耐。賣單盛惠$898 兩個人,食左餐垃圾。
美國安格斯肉眼扒伴龍蝦
2022-12-05 165 views
平日七點前用openrice 可以有八折,場內都有得睇波,叫左個生蠔、煙火腿pizza、斧頭扒,Asahi都有特價,餐廳有戶外位置,可以吸煙。生蠔都算新鮮,但有碎殼同海水味,煙火腿pizza不過不失,沒特別,個牛扒就幾正,夠淋同入味,份量都大份。場內仲有大型螢幕,係到睇世界盃都幾正,不過戶外多柱頭,有部分坐位會被柱頭阻擋視線。坐位都寬闊,但張枱好細,放兩碟野已經冇位,有啲唔方便。價錢唔算貴,人均$300左右。
坐位都寬闊,但張枱好細,放兩碟野已經冇位,有啲唔方便。
價錢唔算貴,人均$300左右。

2022-11-23
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2022-11-28 104 views
今次揀左間係尖沙咀既樓上鋪頭,之前睇食評已經好想試架啦,意想唔到!真係勁高質的樓上酒吧加埋食肆🤪🤪🤪🤪🤪正呀因為有啲涼所以揀左坐室內,呢到有個好處,有室外座位可以選擇既環境氣氛又幾好!最緊要舒服呀,同朋友傾計一流🤣🤣🤣鱘魚黑魚子煙三文魚他他賣相已經好吸引了🤪首先頂層係鱘魚子🤣中間係煙燻三文魚碎底層是紅菜頭係到食到酒店既質素呀😎😎無令我失望既海神pizza🤣勁大個pizza個餅底好脆好好味道份量好夠好足料🤪🤪🤪

賣相已經好吸引了🤪

勁大個pizza
個餅底好脆好好味道
份量好夠好足料🤪🤪🤪
2022-11-28 99 views
朋友今次又帶我食好西🤣位置尖沙咀既樓上鋪頭,好近海港城,非常易搵既餐廳🤣之前有朋友介紹過已經好想食架啦🤣🤣🤣🤣今次終於有機會試到啦!!果然無令我失望🤪地方大又好feel,食物質素又高🤣不錯不錯!最緊要仲有酒飲!岩哂一班老友去啊!今次揀左室內坐,當然室外座位可以環境氣氛都好好,最緊要舒服呀,同朋友傾吓偈不錯呢!Olympic (cocktail)成杯酒都係Tiffany blue岩哂我打卡啊!唔止望得仲飲得!味道仲無失望啊!龍蝦扁意粉呢個真係要叫!完完全全無失望唔會好重味🤣正啊

Olympic (cocktail)
成杯酒都係Tiffany blue岩哂我打卡啊!
唔止望得仲飲得!味道仲無失望啊!

龍蝦扁意粉
呢個真係要叫!完完全全無失望
唔會好重味🤣正啊
2022-11-08 1484 views
坦白說,之所以揀選這間餐廳進餐完全是為了海鮮船而慕名前來因為見朋友曾經Post過照片出來勁吸引甫進店內職員會問想要坐室內還是戶外強烈建議選擇露台位置除了坐得舒服,還有幾幅花牆和燈飾都好靚可以開開心心咁影靚相主打必點的一定要那艘海神海鮮船隻船一上檯絕對能令你嘩聲四起繽紛的閃燈令人見到已開心,未食已興奮首先第一件事一定要打卡呃like不過實物絕對比照片好看很多船裡裝有四款不同口味的海鮮杯包括12杯肥美生蠔生蠔的海水味不太重加上因為配以雞尾酒品嚐反而有種清甜的味道至於4杯帶子伴柚子沙律帶子都幾大粒厚身入口鮮甜加上多汁又酸酸甜甜的柚子挺開胃顏色又藍藍紫紫的好靚還有4杯松葉蟹鉗伴南瓜汁creamy濃郁的南瓜汁配蟹肉原來都幾match最後讓我覺得比較驚喜的是4杯金槍魚茸配羽衣甘藍紅菜頭忌廉汁紅菜頭汁整得好好味,入口綿密又夠甜口感好像食乳酪雪糕般,配搭新穎開心品嚐過,盡情影相又食完成艘海鮮船後我們還點了兩道主菜分別是卡邦尼意粉及烤脆豬手意粉份量是剛好的,反而是蛋黃醬超多雖然心底裡總說要減肥但而對如此滋味醬汁配彈牙意粉還是不知不覺地一口接一口然而最令人忍不了口的是那道烤脆豬手豬手非常大份,而且上檯前已
坦白說,之所以揀選這間餐廳進餐
完全是為了海鮮船而慕名前來
因為見朋友曾經Post過照片出來勁吸引
甫進店內職員會問想要坐室內還是戶外
強烈建議選擇露台位置
除了坐得舒服,還有幾幅花牆和燈飾都好靚
可以開開心心咁影靚相
主打必點的一定要那艘海神海鮮船
隻船一上檯絕對能令你嘩聲四起
繽紛的閃燈令人見到已開心,未食已興奮
首先第一件事一定要打卡呃like

還有4杯松葉蟹鉗伴南瓜汁
creamy濃郁的南瓜汁配蟹肉原來都幾match
最後讓我覺得比較驚喜的
是4杯金槍魚茸配羽衣甘藍紅菜頭忌廉汁
紅菜頭汁整得好好味,入口綿密又夠甜
口感好像食乳酪雪糕般,配搭新穎
開心品嚐過,盡情影相又食完成艘海鮮船後
我們還點了兩道主菜
分別是卡邦尼意粉及烤脆豬手
意粉份量是剛好的,反而是蛋黃醬超多
雖然心底裡總說要減肥
但而對如此滋味醬汁配彈牙意粉
還是不知不覺地一口接一口

然而最令人忍不了口的是那道烤脆豬手
豬手非常大份,而且上檯前已經幫我們切好了
外皮烤得金黃焦脆非常香口
肉質夠入味但亦不會過鹹
肥肉和瘦肉比例都很恰當
肥肉不會很油膩,反而感覺有豐富膠質
瘦肉肉中無筋亦比較腍滑,不會乾身鞋口
而非常creamy的薯蓉都做得出色好食
所有這道菜算是極有水準的

食飽飽後再來杯啤酒
與朋友在舒適環境下愉快暢談實在寫意
2022-11-07
唔使過海,亞士厘道係尖沙咀出名既酒吧街,而餐廰位於樓上天台鋪,旺中帶靜。有室內外座位供選擇,室內都係大卡位,夠6-8人坐。見天氣涼爽,所以簡左坐出面。一出去,即見到一埲埲花牆,岩晒女士們打卡,係個聚會好地方!海神珍珠號 Seafood Cruiser $698上台時,職員會點上乾冰再著燈,海神號係漆黑中閃閃發光,視覺效果一流! 岩晒打卡呃Like!一共24 shot杯仔,4款海鮮,每款海鮮都配上自家製獨特既醬汁,幾有新鮮感:鮮蠔配雞尾酒: 蠔夠大隻,入口creamy帶少許海水味,最後有酸辣既雞尾酒汁提升鮮味。金槍魚茸配羽衣甘藍紅菜頭忌廉汁: 可能因為成杯都係粉紅色,最中意呢款! 金槍魚茸感覺帶點白胡椒既辣,入口綿密,加配爽脆既羽衣甘藍同甜滑忌廉汁,配搭新穎。松葉蟹鉗伴海葡萄南瓜汁: 呢杯造型令我諗起加勒比海盜套電影既 Flying Duthman! 松葉蟹清甜,南瓜汁甜後帶啲tabasco既沖勁,配埋海葡萄增加口感。火灸北海道帶子伴柚子碟豆花沙律: 帶子彈牙,碟豆花本身冇咩味,遇上酸性柚子會變藍紫色,顏色好靚,但會配一小片壽司薑,有啲沖擊,未必人人中意><九洲博多雞頸

海神珍珠號 Seafood Cruiser $698

九洲博多雞頸肉 $108
呢個部位唔多地方有得試,見到即刻叫! 一隻雞得兩塊頸肉,呢到應該要好幾隻雞,所以好珍貴。
非油炸,更健康,但建議趁熱食! 咁先先食到外層既脆! 雞頸肉肥瘦適中,入口比普通雞部位嫩滑同彈牙。
九洲博多雞頸肉
忌廉白酒煮青口 配蒜蓉多士 $208
難得白酒煮過後,香氣依然濃郁,加埋香草同洋蔥烹煮,味道豐富。青口都入味,最正當然要用蒜蓉多士點汁食!
1664 Blanc $78
入口順滑,汽泡夠厚,味道較温和,岩晒配海鮮食!
2022-10-27
Type of Meal
Dinner
2022-10-24 146 views
睇咗好耐呢間野終於忍唔住要book位去試下了,當日早咗到以為要等,不過好彩仲有好多位剩唔洗等直接入去,試下咗好多人去必食嘅海鮮船,同點咗個龍蝦意粉,打卡係靚嘅,不過味道就真係好一般,無咩特別好講😅😅
2022-10-10
Type of Meal