2023-11-04
話說近排比兩隻智慧齒🦷痛痛地搞到無哂食慾,把心一橫一炮過剝哂佢🤡吃貨既我又可以堂堂正正搵個籍口去食好野,順便慶祝一下朋友生日👀最後揀左依間係尖沙咀既omakase,睇中左佢有櫻花打卡位🌸真係好靚,求奇影一張都可以po ig裝b😎晚市黎講依個價錢既omakase真係我食過咁多間性價比最高!可以無限添加壽司!🤩八瀧yataki $1588季節前菜海膽豆腐,質感滑嫩,海膽鮮味同豆腐嘅淡雅完美結合磯煮鮑魚,質感飽滿,韌彈有嚼勁,磯煮方式保留咗鮑魚嘅原汁原味赤水母🪼,本身無咩味,但以口感為主,嚼感清爽,帶點微酥脆,柚子酸汁吊味,前菜最鐘意依道sashimi 割。刺身北海道生蠔🦪,肉質肥美,口感creamy,無乜金屬味/海水味,顯得蠔味道更清甜,加左蘋果醋啫哩中和蠔味,兩者恰到好處,大大隻好滿足😭網燒大拖羅🐟,經過燒烤後,拖羅肉上既微焦香增添風味,油脂質感依然入口即化,洋蔥酸汁解油膩感,酸酸辣辣好開胃👍🏻愛之縣象拔蚌白栗米湯🌽,其中一道驚喜菜式,白栗米清甜順滑,象拔蚌新鮮爽口,兩者絕對係perfect match🫢北海道牡丹蝦🦐,肥美鮮甜,除左有濃郁既蝦膏,仲有蝦油充當醬汁既角色,令蝦既味道昇華
海膽豆腐,質感滑嫩,海膽鮮味同豆腐嘅淡雅完美結合
北海道牡丹蝦🦐,肥美鮮甜,除左有濃郁既蝦膏,仲有蝦油充當醬汁既角色,令蝦既味道昇華,未食過連蝦油上碟,好濃好好味☺️
鮟鱇魚肝🐠,用浸煮方法令佢較腍身,食落好軟綿而且好甜!加少少wasabi食,層次會更豐富👍🏻
南澳龍蝦🦞,用煎方式烹煮,令佢半熟狀態可以同時保留鮮味,質感爽口,配上炒蝦膏,味道一流😋
A5和牛天婦羅,師傅建議一份配多士食,另一份配牛油麵豉醬,和牛係生,油脂係口融化😭同時外層酥脆衣皮將肉質包覆,最後有麵豉醬作點綴
松葉蟹飯🦀,飯吸收左蟹汁同蟹膏,而且每啖都有蟹肉,好似仲可以加拿添🤓
海膽山拿破崙🧡,八瀧既signature dish,其實我就係為依款菜而黎😌事實證明係200%正確,好誇張,目測海膽份量係多過一隻原隻海膽,先食一啖海膽,鮮甜度爆登,質感柔軟,入口即溶🥹配搭中間海苔天婦羅,酥脆口感中和一下,下面果層係拖羅蓉😍係好重油脂果款,總共要食3啖先食得哂🫣最後仲有淡雪鹽增加口感,200分滿足,巨滿足,certified‼️
鮨。手握壽司5貫(無限追加)🍣
帆立貝,中拖羅,秋刀魚,赤身醬油漬,甜蝦
整體都好新鮮,咁多款尤其鐘意赤身醬油漬,厚身之餘醬油味好重。另外仲可以無限追加sushi,太瘋狂😈基本上蝦類,貝類,魚類都可以追加,一定夠飽,已經決定左聖誕節要再黎食🤤
白辛魚湯,誠意滿滿既湯😻我食過咁多間omakase既湯物都無依間咁濃,煲左12粒鐘以上,而且係用湯壺上,飲到最後倒出黎都仲係熱,係我係香港食日本菜飲過最濃郁最有魚鮮味既魚湯😚
靜崗縣蜜瓜,清甜消暑
椰子雪糕,有椰子肉既雪糕!好有口感! 每間omakase都唔同既菜式係令我愛上omakase既原因,每次食都有唔同既驚喜,而今次係最滿意既一次,白栗米湯,蝦油配牡丹蝦,牛和天婦羅,每一道菜都好有記憶點。 chef′s special既海膽山拿破崙實在太驚豔…成口都係海膽,新鮮,份量多之餘,海苔同淡雪鹽既配搭亦恰到好處,當然仲有無限添加sushi…晚市omakase價錢真係好抵,極度推介,但求聖誕節唔好full booking🫣