2022-08-11
懷石料理係日本最高級嘅Fine Dining⛩開始上菜前師傅會同我地介紹一下懷石料理嘅傳統同由來🇯🇵,包括上菜次序同意思,就連筷子設計都有特別嘅意思,超有儀式感!😳💓喺京都食過一次傳統懷石料理,而Omakase 形式嘅真係第一次試🤔食得出懷石料理嘅用枓的確特別而且用心👍🏻好多食材都用好多時間去醃製或燻焗,味道非常特別,平時日式餐廳唔會食到,所以可能用嘅調味都未必好符合大眾口味,但個人係欣賞師傅嘅心機喺食物有展示到👏🏻 師傅整左好多唔同烹調手法嘅熟食魚類,但個人中意食魚生多D🤣所以我就覺得還好。而全晚我最中意嘅都係海膽卷,滿滿嘅海膽勁鮮甜Creamy,超滿足🥹總括而言無我想像中好食😳始終價錢都幾貴💸但係就無果種齒頰留香,回味無窮嘅感覺🤔無疑係一個幾特別嘅體驗,食物好精緻👍🏻不過就唔會回頭,試過就好開開眼介🎐