2012-04-07
拜完山,同親戚黎到三聖嘅嘉彩食海鮮,其實已經黎過好幾次,次次都係買海鮮黎加工,呢道加工無抽水,味道好,價錢合理。今次買左約二千蚊海鮮,有蝦,蟹,蠔,班,聖子,鮑魚同鮮尤。蝦揀左豉油王同開邊蒜容蒸,蒸個味略淡,後多加了豉油味道好多了,大愛佢個粉絲底,撈飯一流。豉椒炒聖子,好惹味,連啲青椒都食哂。砵酒蠔,個汁甜甜地,洋蔥底,鐡煲上,有啲啫啫feel,又係好味到連洋蔥都食哂。姜蔥炒蟹,我無食。燒鵝,呢間酒樓岀名,親戚話無啲肉唔得喎,於是加左呢樣,肉唔韌,多肉汁,少少肥,個皮燒得好香口,正!清蒸石班同鮑魚,時候剛好,無蒸老哂,好鮮甜。椒鹽鮮尤,粉唔係太厚,無炸到硬實實,鍾意香口野就啱哂。加左金銀蛋烚菜,未影相已經比人食哂……送左蒸千層糕,紅荳沙同合時生果,生果有橙同西瓜。剛蒸起嘅千層糕好鬆軟,正!紅荳沙好綿不過超甜,鍾意甜食的我食左兩碗。因為權限問題不能上載太多相,用了併圖方式,加上影相時親戚經已起筷,好多相都好檬。計埋加工費、飯、酒水等成餐唔使三千,我地一行十五人,圍起都唔使兩百,抵食啦。
今次買左約二千蚊海鮮,有蝦,蟹,蠔,班,聖子,鮑魚同鮮尤。 蝦揀左豉油王同開邊蒜容蒸,蒸個味略淡,後多加了豉油味道好多了,大愛佢個粉絲底,撈飯一流。
豉椒炒聖子,好惹味,連啲青椒都食哂。 砵酒蠔,個汁甜甜地,洋蔥底,鐡煲上,有啲啫啫feel,又係好味到連洋蔥都食哂。
姜蔥炒蟹,我無食。
燒鵝,呢間酒樓岀名,親戚話無啲肉唔得喎,於是加左呢樣,肉唔韌,多肉汁,少少肥,個皮燒得好香口,正! 清蒸石班同鮑魚,時候剛好,無蒸老哂,好鮮甜。
椒鹽鮮尤,粉唔係太厚,無炸到硬實實,鍾意香口野就啱哂。 加左金銀蛋烚菜,未影相已經比人食哂……