2021-09-02 406 views
二訪尖沙咀法國菜 𝐒𝐜𝐚𝐫𝐥𝐞𝐭𝐭 𝐂𝐚𝐟𝐞 & 𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐁𝐚𝐫之前食過weekend brunch,對佢嘅鵝肝醬、油封鴨脾、榛子泡芙念念不忘,所以放工又同朋友黎chill chill佢。餐廳樓高兩層,裝潢走工業風而非優雅路線。下層樓底高,採用落地玻璃配以高腳椅。整個感覺時尚型格,係一間較為casual嘅法國餐廳。餐廳最近仲推岀左期間限定嘅Hooked on Salmon系列~▪️Seafood Pasta $208一上枱已經聞到好香!意粉彈牙,每一條都裹滿醬汁,龍蝦鮮味充斥口腔。意粉面頭灑滿芝士,亦加有唔少海鮮,有彈牙魷魚、蝦肉等等,仲有酸甜多汁嘅番茄。推薦!▪️Fole Gras Creme Brûlée $168上一次食完念念不忘!鵝肝醬口感幼滑,油脂香濃,鹹度較一般肝醬低。配上焦糖脆皮鹹甜交錯,亦可中和其油膩感,食得多都唔會好膩。不過焦糖脆皮就冇上次食嘅咁脆。▪️Classic salmon $228三文魚中心位置相當嫩滑,肉汁成功被鎖住。雖然調味偏淡,但魚味鮮味相對突岀,重口味人士就可以按個人喜好加上微酸開胃嘅醬汁。三文魚底下佈滿富牛油香嘅蔬菜,有蘿蔔粒、蘆筍、豆、西蘭花、爽口無

▪️Seafood Pasta $208
Seafood Pasta

▪️Fole Gras Creme Brûlée $168
Fole Gras Creme Brûlée

▪️Classic salmon $228
Classic salmon

三文魚中心位置相當嫩滑,肉汁成功被鎖住。雖然調味偏淡,但魚味鮮味相對突岀,重口味人士就可以按個人喜好加上微酸開胃嘅醬汁。三文魚底下佈滿富牛油香嘅蔬菜,有蘿蔔粒、蘆筍、豆、西蘭花、爽口無青味嘅椰菜花,絕對可以補充到足夠嘅纖維。

▪️Pork cheeks $198
Pork cheeks

豬頰肉口感同想像中有啲岀入(以為佢係同牛面頰一樣軟嫩有彈性)。食落反而比較似煲湯個啲豬肉,質地相當軟淋,唔係我鍾意嘅類型~ 不過薯蓉就扳回唔少分數,質地軟綿,牛油同薯仔平衡得幾好,唔會互搶風頭。

▪️1910 Paris - Brest $98
1910 Paris - Brest

泡芙擠滿hazelnut & almond cream,好滑好濃榛子味。當中加有原粒榛子增添口感,唯獨泡芙質地較為鬆軟,只帶微脆。螞蟻人表示甜度還好啦。榛子 x Cream愛好者不容錯過!覺得唔夠甜仲可以點埋旁邊嘅caramel醬~

整體嚟講,環境同味道都唔錯!特別推薦Seafood Pasta、le confit de canard、1910 Paris-Brest。放工想同朋友chill一chill,呢到都係一個唔錯嘅選擇!Weekend 仲有相對抵食啲嘅brunch~