2017-05-04
#美棋B餐 - 熱辣辣嘅夏天當然係食凍冰冰刺身、生蠔最好嘅季節啦!今次要介紹嘅係海鮮生蠔專門店、仲有海膽vs海膽雪糕大比拼餐廳: 蠔灣Oyster cove 地點:尖沙咀嘉蘭圍3號地下5-6舖「美」芝蓮指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星最高)價錢:HKD 400+/👤 推介食物: ⭐️除非你係對生蠔有好深嘅研究,如果唔係嘅話,我建議大家點精選生蠔(24隻,$718):由廚師發板安排時令嘅2-4款生蠔,由淡味到濃味,今次我地試到嘅有法國有南非!聽說如果岩岩開始食蠔,南非蠔係一個好選擇,因為味道同海水味唔會太濃,而且入口都算creamy !而法國嘅蠔,裙邊同蠔身都會比較爽口,但係海水味會比較重,只不過個after taste 又會有d回甘,所以都好視乎個人喜好嘅☺️⭐️紅蝦刺身($78/隻):平時好似比較小機會會食到嘅蝦,蝦身爽口彈牙,但精髓在於蝦頭,因為蝦膏好鮮味😋⭐️Scampi 又名新西蘭深海小龍蝦($78/隻): 呢種蝦嘅味道相比紅蝦就比較淡身,但係肉質就更爽更彈,同樣地,蝦頭都係精髓所在,記得啜埋d膏呀😆⭐️法國BB蝦($68/6隻):呢個不得了,估佢唔到,味道同一般蝦刺身唔同,咸咸地又有鮮味,雖然
熱辣辣嘅夏天當然係食凍冰冰刺身、生蠔最好嘅季節啦!
今次要介紹嘅係海鮮生蠔專門店、仲有海膽vs海膽雪糕大比拼
餐廳: 蠔灣Oyster cove
地點:尖沙咀嘉蘭圍3號地下5-6舖
「美」芝蓮指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星最高)
價錢:HKD 400+/👤
推介食物:
⭐️法國BB蝦($68/6隻):呢個不得了,估佢唔到,味道同一般蝦刺身唔同,咸咸地又有鮮味,雖然細細仔,但係肉質好結實,聽講法國人當花生咁食😂
⭐️車厘蜆($38/隻):呢個有驚喜,肉質原來係咁爽口同埋好厚身,而且仲好鮮甜👍🏻
⭐️韓國VS加拿大海膽($168/板):韓國海膽係細細塊細細塊,但我平時好怕食韓國海膽,因為市面上質量都唔多好,不過今次食又幾好喎,証明呢度入嘅貨又幾OK喎,新鮮鮮甜嘅👍🏻
加拿大海膽就比較大塊,味道比較濃郁,好有口感架😋
P.s. 唯一美中不足,今次北海道原隻海膽返唔切貨😫試唔到,我強烈建議大家試到一定要試!
⭐️龍蝦兩食($488) : 1. 龍蝦刺身 2. 龍蝦意粉,真係要讚下個意粉,將食材運用得好好,成隻龍蝦鉗起咗肉出黎燴意粉,令一啖意粉都有龍蝦肉,而且佢個汁味道剛剛好,唔好太油膩👍🏻
⭐️安格斯肉眼沙律($298):選用質量好嘅肉眼扒,火喉控制得恰到好處,牛扒肉汁滿滿,再配上洋蔥粒同黑椒汁又多咗份狂野😆
⭐️⭐️ 最特別嘅時刻黎啦!
海膽雪糕!無睇錯,係海膽味嘅雪糕($68)😱😱😱
餐廳用上牛乳雪糕做base, 加入新鮮嘅海膽碎做成呢個新奇嘅雪糕😂當然係雪糕上都有一塊塊嘅海膽同紫菜! 師傅建議食呢個雪糕,每一啖雪糕就加少少紫菜咁食!好!有!趣!喎!
真係好新奇,味道真心又唔錯喎!
大家知要去邊度影相呃like啦🤗🤗😆
呢間餐廳用嘅食材都係新鮮嚴選,呢個質量配呢個價錢都係合理嘅😌 下次試下佢嘅online shop, 睇下係咪一樣咁好質量先😆
不過想食海膽雪糕嘅朋友,去番門市食CP值會更高啦🤗