2023-06-19
早幾日又同老婆去蟹仙,之前食開新蒲崗既分店,今次就去咗銅鑼灣嘅蟹仙海鮮蒸碢大公館,海鮮質素都係一流,而且店員都好細心,會幫我地蒸好每款海鮮,唔使我地自己留意時間~日本野生大赤蝦,呢隻蝦真係好大隻,肉質爽彈,蝦頭仲有滿滿嘅蝦膏,好香濃!😃黃金翡翠螺,佢嘅肉質有少許煙韌,增加咗佢嘅層次感,味道不錯~韓國斧生珍珠蠔,蠔肉大大隻,蠔味又夠濃郁,超正!👍🏻👍🏻台灣九孔鮑魚,肉質好彈牙,又唔會太硬。我覺得佢最適合就係用沾少少豉油食,可以帶出鮮味~👏🏻新鮮扇貝,好大粒元貝,食落好新鮮甜美~大西洋野生青口,呢個青口真係好肥美,佢有好重嘅海水味同埋鮮甜味,完全唔需要任何調味,絕對係青口中既極品!😋👍🏻澳洲青年龍蝦,呢隻龍蝦都幾大隻,肉質結實爽口,非常鮮甜,連埋蝦頭 d 膏一齊食真係一大享受!😋😋😋太平洋饅頭蟹,呢隻蟹好得意,個頭好似個饅頭咁,佢係季節性嘅蟹,唔係成日有得食,佢肉唔多,不過都幾清甜,最正嘅係佢嘅蟹膏,好香 ar~ 👀👏🏻野生膏仔蟹,呢隻蟹就最正,因為佢滿滿嘅都係膏。佢嘅膏有啲似奶油咁,好滑好香。蟹肉亦都非常鮮甜,一啖蟹肉一啖蟹膏,又邪惡又滿足!😋👍🏻有機蔬菜籃,食完晒啲海鮮之後,就食返少少
韓國斧生珍珠蠔,蠔肉大大隻,蠔味又夠濃郁,超正!👍🏻👍🏻
新鮮扇貝,好大粒元貝,食落好新鮮甜美~
有機蔬菜籃,食完晒啲海鮮之後,就食返少少菜,估唔到 d 菜都咁爽口清甜~
粥底,個粥底入面有排骨、芋頭同粟米,佢已經吸收晒啲海鮮既鮮味,又香又滑。我就食完一碗又一碗,真係好飽~
椰汁燉雪燕,個雪燕好滑好入口,椰汁又唔會太甜,好味!👀
基本上我同老婆想食海鮮都會黎蟹仙,佢真係海鮮控嘅天堂,所有海鮮都經老闆嚴選,全部都好新鮮好正,又唔會太貴,服務又好,真心值得推介 👍🏻