2016-11-29
我在寫食評的一刻, 我已經再想光顧Captain's House, 皆因我係一個海鮮迷,無鮮不歡. 來到Captain's House, 令人格外舒服. 餐內有木板作裝飾. 天花掛上八爪魚燈, 掛着一盞盞淡黃色的吊燈作裝飾, 顏色柔和, 使人特別平靜. 頂上掛上魚網, 好像為魚夫出海作出凖備, 我覺得好像在船上吃海鮮, 特別有一番風味, 既平靜又舒服. 我個人比較喜法國生蠔, 所以我點了KYS ($42) & Gillardeau ($52) 作頭盆, 味道鮮甜,肉質嫰滑, 有海水味.最終都無令我失望,好喜歡這種味道, 仍然懷念中. 其實仲有其他生蠔選擇, 下次再試 !Grill Wagyu Beef Salad ($148), 我覺得好抵食. 和牛有口感, 不會太薄. 有粉紅色的肉質,鮮嫩而有肉汁, 火候控制得好好, Served with salad, 突出了牛肉味道, 皆因salad 比較清甜, 好新鮮, 好fresh ! 主菜當然是[熱船長海鮮拼盤], 來到 Captain's House, 一定要點海鮮盤. 自選海鮮 ! 自選醬汁! 自由配搭 !餐廳還提供唔同
有其他生蠔選擇, 下次再試 ! Grill Wagyu Beef Salad ($148), 我覺得好抵食. 和牛有口感, 不會太薄. 有粉紅色的肉質,鮮嫩而有肉汁, 火候控制得好好, Served with salad, 突出了牛肉味道, 皆因
salad 比較清甜, 好新鮮, 好fresh !
餐廳還提供唔同大小嘅海鮮船給客人選擇. 廚師用膠袋封好,海鮮與醬汁一起蒸煮, 以保留海鮮的味道 😋
Shake Shake薯條你就聽得多 !
Shake Shake海鮮你又見過未呀 ?
為了將醬汁均勻地融入海鮮當中, Waiter不停地Shake. 醬汁方面我點了檸檬牛油, 味道較為清新,不會太濃, 可以突出海鮮的鮮味,亦是Waiter推介.
上, 我已感受到這盆海鮮一定是鮮味十足,必食之選 !
海鮮的甜味融會了同醬汁的清香, 美味可囗, 簡直係絕配! 我個人比喜歡長腳蟹和小龍蝦. 長腳蟹大大隻, 啖啖肉,美味可口. 好滿足 ! 😄😄 小龍蝦口感很新鮮甜,沒有
雪味, 很爽囗. 廚師再加入辣香腸,新薯和粟米作配菜. 除了海鮮的鮮甜之外, 而配菜吸入了各種海鮮的精華, 鮮味十足,味道更加豐富!