2019-04-24
今日本來想返深圳食酸菜魚,但因為一D原因,加上落左今年第一場紅雨最後取消左。於是同男朋友約出黎九龍城食晚飯。本來我想食泰國菜,但佢話想食魚,咁就搵下附近有無酸菜魚啦,點知又俾我地搵到一間食烤魚既店。餐廳裝潢簡單,原以為係一間唔起眼,無咩人幫襯既店。入座時差唔多7點,店面都未算爆,但我地坐低無幾耐就越來越多人,睇黎呢間店都幾有人氣咁wor。我地兩個人叫左唔辣既「酸菜味烤魚(鯇魚)細半條」,配料加左紅薯粉。奶白色既湯底好鮮味,再加上鹹酸菜,越煮越入味,正呀!烤魚肉質嫩滑新鮮,無魚腥味,魚皮好彈膠質十足,唔錯。唯一缺點係我唔係好食到烤過既味道。侍應姐姐上左一碗紅薯粉俾我地,碗紅薯粉有D水浸住,我地以為係普通既水等D粉唔會痴埋一舊,當我地落紅薯粉時,侍應姐姐話個D係魚湯,可以一齊倒哂落去煮,唔洗咁辛苦分開D粉同D水。呢樣野要讚下!紅薯粉吸哂湯底既精華,超級好食,強烈推介要點紅薯粉!我地另外叫左個「蒜泥白肉」,呢個真係超驚喜!「蒜泥白肉」一碟有六舊,五花肉厚薄適中,捲著新鮮既青瓜絲同芫荽,最正係佢個醬汁,蒜泥味濃而不火,帶微辣,仍然可以食到每一樣食材既味道,係非常有水準的一道涼拌小食。以為佢既烤
奶白色既湯底好鮮味,再加上鹹酸菜,越煮越入味,正呀!
紅薯粉吸哂湯底既精華,超級好食,強烈推介要點紅薯粉!
以為佢既烤魚出色,估唔到小食都咁好味,真心有驚喜。