2015-07-09
茶記之旅貳@華富華富邨~~細細個就聽過佢個名。印象一直係極南之地遙不可及。最出名梗係倚山望海+UFO事件。人人住到風生水起。因而得到公屋豪宅之名。貝沙灣就係隔黎少少咋噃雖然有巴士直達。原來卅幾年從未踏足過。今趟難得黎到。極度陌生之餘又帶點親切感。因為都係井字加一字型樓。連色水都差唔多。而且成個平台街邊都滿佈老人家。吚喂!同我樓下有乜分別呢~再加埋領匯既神級複製技術鋪頭都差無幾。仲要有我最愛既“意樂”添。不過今日一別不知何年何月再見。最後揀左間舊式茶記探索一下一入鋪就衝向死角坐低。貪佢睇晒全場同方便自閉一下唔好阻人。極高既樓底再加上幾把吊扇。牆身顏色淡黃配淺木色卡位。Well成個感覺都唔精神一D都唔吸引噃。撞岩食飯時間比較多後生黎食。當然都有唔少手騰腳震既老街坊嘆茶啦。眼見好多人叫碟頭飯。但黎得都係堅持試菜之選~常餐熱奶茶~多士!又係秒殺多士。其實用心烤完配上適量牛油。要好食又有幾難呢?厚邊熱茶。睇色水都知茶味濃郁口感豐富絕不欺場。今次爭議點出係牛面度。見有人寫話淡貿貿好似用水開希咁好難食云云。無可厚非佢顏色咁淺未食都知乏味。之但係衰在佢個淡嗲味同個環境係絕配喎。清淡可能就係呢樹老街坊既
雖然有巴士直達。原來卅幾年從未踏足過。今趟難得黎到。極度陌生之餘又帶點親切感。因為都係井字加一字型樓。連色水都差唔多。而且成個平台街邊都滿佈老人家。吚喂!同我樓下有乜分別呢~再加埋領匯既神級複製技術鋪頭都差無幾。仲要有我最愛既“意樂”添。不過今日一別不知何年何月再見。最後揀左間舊式茶記探索一下 一入鋪就衝向死角坐低。貪佢睇晒全場同方便自閉一下唔好阻人。極高既樓底再加上幾把吊扇。牆身顏色淡黃配淺木色卡位。Well成個感覺都唔精神一D都唔吸引噃。 撞岩食飯時間比較多後生黎食。當然都有唔少手騰腳震既老街坊嘆茶啦。眼見好多人叫碟頭飯。但黎得都係堅持試菜之選~常餐熱奶茶~多士!又係秒殺多士。其實用心烤完配上適量牛油。要好食又有幾難呢?
厚邊熱茶。睇色水都知茶味濃郁口感豐富絕不欺場。 今次爭議點出係牛面度。見有人寫話淡貿貿好似用水開希咁好難食云云。無可厚非佢顏色咁淺未食都知乏味。之但係衰在佢個淡嗲味同個環境係絕配喎。清淡可能就係呢樹老街坊既口味
我既著眼點係碗面湯少但牛肉嗲汁極多一反茶記做法。食起上黎好似沙嗲牛肉撈面咁。正嫁喎!
好多時唔岩自己口味想法。唔代表唔好味或者人地錯。多角度去諗下感受下。欣賞下箇中既味道同特點。可能會帶比你一D新既視野同衝擊。從今開始我既味蕾開發左一個區域~淡淡然的老街坊口味~平平靜靜清清淡淡 講起開發味蕾。成日勾起十幾年前北京王府井既蠶繭昆蟲內臟嘔心瀝血反胃再反胃。絕對係十級深刻加廿級後悔既味道。呢一刻又有點反胃了。人既記憶實在可怕
飛返返去現場先。邊食邊影邊發呆。發現食客依然不斷。仲有帶埋細佬既爸爸同岩岩訓醒既宅男。證明淡得黎都可以有好多捧場客既。 甫踏出門口。腦海中不期然哼起一首耳熟能詳既旋律生活淡淡似是流水
最後送上華富後欄求其一拍既景色。未免太過舒適優閒了吧