2023-03-07
Blue Monday約左友人去食飯抒發下職場上既不如意,朋友就話一於化悲憤為食量要去大擦一餐! 😋天氣凍凍地最岩就係食啲暖笠笠既野, 打邊爐絕對係最好既選擇,☺️想食咩用咩湯底完全自主,唔使好似返工咁睇人面色! 🤭如果可以再加多個主菜簡直就係Perfect池! 講到食野首選一定係旺角,商場多餐廳更多,今次我地就揀左一直都大受好評既淥鼎記。 😎由於呢間真係太出名,長期滿座真係好基本,WALKIN基本上可以唔洗等因為通常都冇位😫。 野食方面都有好多唔同套餐選擇,由二百幾既小寶套餐到四百幾熬拜套餐都有,豐儉由人。淥鼎記最特別之處就係打邊爐之前仲有個主菜🍽️可以比你食,今次我地就揀左小寶套餐,主菜方面就揀左出面比較少有既藤椒烤魚🐟,藤椒麻而不辣🌶️、香而不俗,好食到我地未叫湯底就直接用左烤魚個湯汁黎淥魚片食🤤! 除左烤魚本人之外仲有芋絲同豆腐,兩樣都係超級索湯既野等你可以一嚐藤椒既魔力!食完烤魚我地就終於開始入戲肉啦! 火鍋湯底揀左海皇海鮮🦞🦐鍋,橙紅色嘅湯底望落已經引起食慾🤤。👍🏻極力推介:安格斯極佳級精修肥牛食落好有奶香味🥛。相比之下,安格斯牛板腱既牛🐮味較重,但牛板腱中間有筋位,雖然牛板腱比
食完烤魚我地就終於開始入戲肉啦! 火鍋湯底揀左海皇海鮮🦞🦐鍋,橙紅色嘅湯底望落已經引起食慾🤤。👍🏻極力推介:安格斯極佳級精修肥牛食落好有奶香味🥛。相比之下,安格斯牛板腱既牛🐮味較重,但牛板腱中間有筋位,雖然牛板腱比較偏瘦唔似精修肥牛咁會有多少油脂,但食落口都唔會韌, 有番一定既水準! 但如果你係同我一樣鍾意食瘦啲既但又唔想食到筋位,恭喜你! 因為你仲可以揀安格斯牛板翼, 三種牛肉入面我最鍾意呢款,瘦得黎唔會韌又有足夠既油脂唔會令塊肉好乾身,牛味同牛板腱一樣都係比較濃。😚
自助吧衛生程度超水準👍🏻,每樣配料都有蓋獨立存放, 唔似一般坊間將食物外露係空氣中成晚🫠。另外,自助吧款式多樣,淨係水餃都有五六🥟款自由選擇, 丸類就更加唔洗講,建議大家可以試下黑松露豬肉丸,芥末貢丸,兩款都好特別,坊間其他火鍋店都未必會有😮。
除左任食打邊爐同烤魚,仲有酸菜魚/雞煲/羊腩煲😽等主食比你揀。最重要係特定套餐仲有無限時邊爐🙀,鍾意打邊爐既你冇理由錯過呢間,一於快啲黎同朋友一齊體驗下「鼎」級享受啦!🙌🏻