記得之前去過Minimal食,覺得佢地既甜品同埋主食都好唔錯,而且環境都好舒服可以同朋友chill住傾計食野。見到佢最近開左間分店KoBaNe by Minimal係南豐紗廠,分店既menu同Minimal本身既唔同,主打西日fusion菜式,更加有特色~另外呢度既甜品都好特別!絕對值得黎試下。 1️⃣煙花女汁輕煎吞拿魚孖辮粉($110) 煙花女汁係好似蕃茄汁咁但係再多啲香草味同埋少少辣味,孖辮粉出面比較少見,成個醬汁食落酸辣開胃,吞拿魚都厚切粉嫩有口感。   2⃣️壽喜燒牛肩肉鹿茸菇燴飯($115) 呢個搭配真係好特別!撈勻蛋汁同埋義大利飯,食落係creamy帶蛋香,壽喜燒醬汁少少甜味,配上義大利飯係比想像中更加夾,   3⃣️三文魚籽蟹黃薑汁燴飯($138)  蟹肉蟹膏都好多🤩伴飯食係真係啖啖都食到蟹肉既鮮味!  4⃣️味噌燒比目魚定食($135) 定食有燒比目魚、紫菜飯、漬物同埋麵豉湯。比目魚嫩滑,仲有一件好似係炸豬肉球既野伴碟。成個定食都幾豐富👍  5⃣️沖繩黑糖薑泡沫咖啡($46) 唔算係香咖啡香,不過有薑味提一提味又幾特別,冬天飲既話一定好正!  6⃣️北海道甜菜糖伯爵茶鮮奶($46) 伯爵茶味道
1️⃣煙花女汁輕煎吞拿魚孖辮粉($110)
煙花女汁輕煎吞拿魚孖辮粉
 2⃣️壽喜燒牛肩肉鹿茸菇燴飯($115)
壽喜燒牛肩肉鹿茸菇燴飯
  3⃣️三文魚籽蟹黃薑汁燴飯($138)

三文魚籽蟹黃薑汁燴飯
蟹肉蟹膏都好多🤩伴飯食係真係啖啖都食到蟹肉既鮮味!
4⃣️味噌燒比目魚定食($135)

味噌燒比目魚定食
 5⃣️沖繩黑糖薑泡沫咖啡($46)
 6⃣️北海道甜菜糖伯爵茶鮮奶($46)
 伯爵茶味道清幽,成杯飲品唔會太甜。
  7⃣️粟米焦糖酥盒配乳酪雪葩($78)

粟米焦糖酥盒配乳酪雪葩
黎到甜品絕對要嗌!粟米味製成既甜品真係第一次食。切開酥皮,中間係粟米吉士醬,有啲粟米濃湯咁既味,都幾特別🤤
8⃣️蜜柑芝士撻配山椒柚子雪葩($72)

蜜柑芝士撻配山椒柚子雪葩
呢款甜品見到好多人都推薦,所以點都要試下!造型夠曬可愛😍呢個芝士撻係偏實在既口感,比較偏向new york cheescake果種感覺,面頭有啲cream,中間有舊蜜柑,個底就係餅底,可以食到幾種唔同口感~配埋酸酸地既乳酪雪葩,平衡翻成個甜品既膩咁~
煙花女汁輕煎吞拿魚孖辮粉
壽喜燒牛肩肉鹿茸菇燴飯