典型小店格局,全舖應該唔超過12個位。一入門口見到牆上嘅連儂牆同埋文宣,就覺得好熟悉。睇完餐牌,內心不期然充滿驚喜餐廳主打食米粉,基本上所有面都係米粉底(都可以轉湯飯)。另外有幾款小食,出奇地係主打海鮮,都有雞腎、雞翼同糖心蛋今晚晚餐叫咗兩個湯麵+一款小食手切肥牛米粉 $53- 雖然名就比較普通,但係啲牛肉食落充滿驚喜。係打邊爐食本地手切肥牛嘅感覺,有咬口亦都有肥膏,雖然厚切但食落都係爽嘅- 個湯飲落鹹鹹地,都算夠味,但就唔會令人好難忘。配米粉綽綽有餘師傅醉雞翼米粉 $42- 肥牛咁出色,醉雞翼就屬於正正常常。醉雞翼一早整定就無可厚非,不過上菜嘅時候可能就有少少攪唔清楚究竟係熱上定係凍上。搞到放湯嘅時候雞翼表面就熱,不過咬落裏面就凍- 雞翼味道可以,都算入味- 湯就比肥牛米線更加濃郁,不過都係得個鹹字蔥油廣島蠔 $62 - 老實講係呢啲小店食號本身都唔會太大期望,事實上呢道菜又真係冇乜令人失望,不過都冇乜驚喜- 蠔算係中小型size,有蠔味,不過唔算肥美- 食食下就會覺得其實三款湯可能都係同一個湯底。有少少dry總括來講,大致上不過不失。價錢來講,喺深水埗食一碗米粉要差不多$50都算貴

今晚晚餐叫咗兩個湯麵+一款小食

手切肥牛米粉 $53

師傅醉雞翼米粉 $42
- 雞翼味道可以,都算入味
- 湯就比肥牛米線更加濃郁,不過都係得個鹹字

蔥油廣島蠔 $62
- 蠔算係中小型size,有蠔味,不過唔算肥美

總括來講,大致上不過不失。價錢來講,喺深水埗食一碗米粉要差不多$50都算貴。不過用料方面確實不錯,當一餐半餐食豪少少都抵嘅。餐廳屬於食完就要走嘅類型,雖然地點比較隔涉,不過都值得一試
2020-04-29
$80 (Dinner)
  • 手切肥牛米粉