之前電腦壞咗,所以就去深水埗整電腦。整完就打算喺附近順便搵野食,選擇了澳葡牛奶餐室。呢間原來喺佢哋深水埗新分店。餐室主打澳門同葡萄牙菜,又有葡撻可以食。當然亦都有啲常見嘅茶餐廳款式可供選擇。<葡汁雞皇焗飯> $56葡汁雞皇飯焗飯表面淋上金黃色嘅葡汁,賣相吸引。入面有雞球、洋蔥、薯仔等配料,雞球嫩滑,連埋洋蔥、薯仔再加上醬汁食用。<吉列大蝦蛋蓋飯配照燒汁> $62吉列大蝦炸得香口脆身,蛋蓋飯配照燒汁送飯好正,不過層蛋有些薄,如果厚身返些嘅會更好。<巨人豬扒包> $36豬扒包即叫即整,入面塊豬扒巨大到可以整兩個正常size 既豬扒包。食落啖啖肉,夾埋清新既番茄、生菜一齊食,好掛住澳門美食。<金沙雞翼> $26幾高質既金沙雞翼,外層除咗有鹹蛋黃醬,仲鋪滿咗碎鹹蛋黃,外皮炸得好香脆,又鹹又香,超邪惡既小食。<香炸韭菜餃> $28韭菜餃炸到脆卜卜,仲keep到肉汁。<正宗雙皮奶> $26味道無令我失望,口感滑嫩,奶香味重,見到好多客人都買外賣拎走。<杏汁燉奶> $28杏汁燉奶都有凍同埋
<葡汁雞皇焗飯> $56
巨人豬扒包
<金沙雞翼> $26
金沙雞翼
<香炸韭菜餃> $28
韭菜餃炸到脆卜卜,仲keep到肉汁。
香炸韭菜餃
<正宗雙皮奶> $26
<杏汁燉奶> $28
杏汁燉奶都有凍同埋熱嘅選擇,口感甘香嫩滑,杏仁香味明顯,好似食緊杏仁露咁。
杏汁燉奶/正宗雙皮奶
<葡撻> $12
外皮層次分明,鬆脆程度拍得住牛角包,放咗陣食都覺得香口,蛋漿creamy。
葡撻
<宇治金時鮮奶> +$12
<華田鮮奶> +$12
兩杯特飲跟餐就加多$12,原價每杯$24,兩杯都唔錯,不過相比華田,宇治金時比較有特色。
Type of Meal
Dinner