2012-08-25
約左朋友係megabox睇戲,行過見到呢間Noir Chocolatier朱古力店,諗起近期U-Food啱啱介紹完,睇完戲行過順便拉埋朋友入去望下啦。個店員招呼都唔錯,佢介紹啲朱古力係黎自歐洲三個唔同國家,推介我地試啲莓莓朱古力,我試左士多啤梨,車厘子同鵝莓既白朱古力。 士多啤梨白朱古力外層入面包住乾身,脆脆既士多啤梨,酸酸甜甜,入口口感清新,一啲都唔漏。 車厘子白朱古力入面既車厘子果粒趙完都有啲果肉粒粒留係口度,酸酸地刺激下食慾,可以當開胃小食。 鵝莓白朱古力味道比較上就無士多啤梨或車梨子味咁濃,朱古力入面見到果綠色既鵝莓,我之前未聽過鵝莓,衣家聽講佢維他命C好豐富,又可以抗氧化。 至於Blanxart紅桑莓無糖白朱古力我無即塲食,買左番屋企見佢啲包裝幾靚都唔捨得食添,試後覺得質地比較乾爽,入口就溶。 Truffle我買左一粒cappuccino 味試下,味道好濃郁,整體黎講呢間朱古力舖啲朱古力比起啲殿堂級牌子既朱古力價錢黎講真係唔算貴,佢地又有唔同既個性化靚靚包裝,等遲啲朋友生日我再黎買啲當禮物都唔錯。