2019-11-23
去完深圳食完椰子雞好想再食,今晚就去左油麻地新開既幸福四季椰子雞。有新張八折!呢度主打健康飲食。就算係調味料都係用豉油加桔仔既汁,可能再加辣椒仔,就已經好夠。我地決定試試佢地的原味四季椰子雞鍋($168),我地叫左半隻雞,份量算多。服務好好,上菜時職員會主動同我地介紹點食法和背景。佢地的雞係用本地走地bb雞,所以皮不會好肥膩,非常切合佢地標榜自然的主題。再加上新鮮的椰子採出的汁,清甜美味。黎左個煲之後等椰子水滾,然後落雞肉,餐廳仲提供個漏斗計時。5分鐘就可以食啦,唔會煮得太熟。建議大家先撈起雞肉,再飲飲椰子雞湯,然後再食雞。等雞熟時就食下前菜,前菜有手拍青瓜同川味小雲耳($68),酸酸地辣辣地好開胃。個椰子雞湯好清甜,一試難忘!我地仲叫左手工珍寶響鈴半份($36),呢間d響鈴好大隻,係出面街的2倍,半份有3隻。雜菜拼盤($68),有好多唔同的菜,例如娃娃菜,好大碟,超級健康。窩蛋牛肉煲仔飯($98),好香口。上面舖有牛肉餅,加上特有的飯焦。可以分到4碗飯。侍應仲介紹可以試下新食法,就係將地椰子雞湯加落煲仔飯度變成茶漬飯,果然特別而且味道更特別!飲料方面有雪梨茶($28),甜而不膩。如果
我地決定試試佢地的原味四季椰子雞鍋($168),我地叫左半隻雞,份量算多。 服務好好,上菜時職員會主動同我地介紹點食法和背景。佢地的雞係用本地走地bb雞,所以皮不會好肥膩,非常切合佢地標榜自然的主題。再加上新鮮的椰子採出的汁,清甜美味。黎左個煲之後等椰子水滾,然後落雞肉,餐廳仲提供個漏斗計時。5分鐘就可以食啦,唔會煮得太熟。建議大家先撈起雞肉,再飲飲椰子雞湯,然後再食雞。等雞熟時就食下前菜,前菜有手拍青瓜同川味小雲耳($68),酸酸地辣辣地好開胃。
個椰子雞湯好清甜,一試難忘!
飲料方面有雪梨茶($28),甜而不膩。
如果想加湯同水或者需要咩服務,隨時叫職員就得啦,佢他地好nice架。