2024-11-21
「角打」日本所說的原來是「酒專附設的飲酒店」,在這種酒販店中,有一個小吧台空間讓大家可以喝酒,配上一些簡單的小菜、罐頭等等,是個輕鬆的小酌空間,讓大家可以在這簡單喝酒的感覺,我又長知識了!我作為清酒愛好者🍶🍶,發掘了位於尖沙咀柯士甸路的一家日本酒專門店「Nipponshu」角打,我就是非常喜愛這一種飲酒方式,這裏地方不大,只能坐八位客人左右,但係可以與唎酒師近距離互動,最愛這種親切感🫶當日當值的主廚「Hinson」一人擔當所有事務,無論介紹食物方面都非常專業,而且為人Funny ,我哋當然與佢打成一片,我們只愛飲酒但不懂,所以整晚就將我們飲食Menu完全交俾佢!今晚飲了多款不同嘅清酒,「Hinson 」會因應你嘅喜好,配搭不同食材,介紹口味濃淡、酸度不同的清酒,每一款都會詳細介紹如何釀製,味道方面,而且每款酒配搭嘅食物都係佢安排,完全有種來體驗「清酒 x 日式小食」的廚師發辦!非常精彩🫶所有日式小食都係「Hinson」都係佢一個人主理,原來佢以前係做某日本料理嘅主廚,怪不得食物如此美味和有創意,大家可以留意有些食物是餐牌冇,完全係隱藏餐單,到時你可以問佢,一定保證你有驚喜,所以話飲清
所有日式小食都係「Hinson」都係佢一個人主理,
原來佢以前係做某日本料理嘅主廚,怪不得食物如此美味和有創意,大家可以留意有些食物是餐牌冇,完全係隱藏餐單,到時你可以問佢,一定保證你有驚喜,所以話飲清酒一定要配搭美食,才可以邊飲邊食得開壞🫶
是日餐單:漬物|鮟鱇魚肝|煙燻醬油吞拿魚面珠墩肉|赤蝦牡丹蝦拖羅|磯煮鮑魚|關東煮|日本慢煮鴨胸|鹿兒島燒雞皮|甘鯛立鱗燒|玉子燒山藥蓉|豆腐魚餅|宮崎厚燒煙肉|鯛魚白湯