2017-04-20
今天午餐的地方,是位於戲稱「難度街」既蘭杜街內。 呢間老爺點心,其實之前都食過幾次,本來都唔錯,午餐有點心、飯、飲品。今天再次到來,發覺佢地午餐又要新既改變。午餐一般78元(不包飲品),有幾款蒸飯、同埋令我醒一醒既黯然銷魂飯。睇過《食神》呢套戲都會知道,黯然銷魂飯其實即係叉燒飯上面加隻煎蛋。既然你用得呢個名,我就叫呢個餐黎會一會你! 等咗一陣,個飯就黎咗,係用一個碗裝住飯,上面有約7至8塊叉燒,再加上一塊煎蛋。第一個感覺係個飯唔算大,叉燒而言,我覺得太瘦,煎蛋方面,見佢蛋白係燈紅色,似係用日本既靚蛋,但我覺煎得略熟。雖然份量不大,但我都無食晒啲飯,真心覺得要減肥黎食呢個飯係好選擇,因為一定唔會食晒。以CP值來計,78元真是過貴,我明既,生意難撈。 一碗靚既叉燒飯,我覺得要用半肥瘦叉燒,煎蛋不可太熟,重點係用甜豉油,真不知道在那裡可以食到了!