在渡船街諗住行去佐敦搵間cafe chill一下, 誤打誤撞經過 Kactus Koffee。見都頗多捧場客便決定試吓。店員推介佢地招牌同店名一樣的咖啡, 另點了一客藍莓crouffle。自取食物時看其賣相一般, 本來沒有什麼期望。我先嚐一啖咖啡, 一入口真的有驚為天人嘅口感!香濃嘅熱咖啡配合冰凍甘甜的奶油泡沫, 中間隱約嚐到海鹽嘅咸味, 現在諗起都回味無窮!😋再嚐一口藍莓crouffle, 第一次食crouffle 是在旺角五星酒店的下午茶自助餐, Kactus Koffee的無論味道或口感都稍勝, 除了吃得出藍莓醬汁係自家製外, 很欣賞灑上crouffle面的raspberry脆脆, 雖然不完全淸楚是什麼, 但同藍莓及crouffle 一同咀嚼時其果酸味能帶出另一個層次。cafe 地點不是賣點在倔頭路末及以車房為鄰, 但我己經在盤算著下次幾時再光顧了!😉
Kactus    Koffee,    Blueberry  Crouffle
2022-03-13
$102 (Tea)
  • Kactus  Koffee
  • 藍莓  Crouffle