2019-12-06
臨時約左朋友去港島區食飯,未決定食啲乜嘢, 所以上OpenRice睇吓有咩餐廳推介。見到呢間日式拉麵店係openrice灣仔區嘅評分都幾高,所以決定約埋朋友一齊去食。嗰日七點幾到,間鋪唔係好多人,一去唔使等位已經安排左我哋坐低。我就揀咗下面呢款一虎拉麵 $88可以見到碗拉麵放咗好多木耳絲同埋蔥花, 將啲木耳同湯一齊食,超級好味👍🏻👍🏻。佢個湯底應該係用好多種嘅蔬菜再加豬骨去煮嘅,冇平時嗰啲豬骨湯咁油膩。😋😋碗拉麵除左有兩大片叉燒之外,仲有一隻糖心蛋。係香港食拉麵通常都唔會比糖心蛋你,要咋外加錢先有所以佢話$88一碗拉麵真心唔係貴。我朋友就揀咗呢款期間限定嘅檸檬拉麵$92檸檬拉麵其實同上面嗰碗一虎拉麵分別唔大😂,只不過係多咗幾片檸檬🍋同冇左隻糖心蛋。貪新鮮嘅可以一試,但如果之後再黎食我會揀返一虎拉麵😅之後我哋仲叫多咗一碟餃子$42一碟有5隻,餃子皮薄肉汁多😋😋最重要嘅係佢攞到嚟嘅時候仲係熱嘅👍🏻👍🏻
我就揀咗下面呢款一虎拉麵 $88
我朋友就揀咗呢款期間限定嘅檸檬拉麵$92