2025-02-21
今日同朋友去咗鋿晶館,一間專攻點心嘅餐廳,試咗幾款招牌菜,整體感覺幾好,值得推薦俾大家。**棉花雞**:呢個真係名不虛傳!雞肉嫩滑到好似棉花咁,入口即化,調味恰到好處,唔會太鹹,仲帶有淡淡嘅酒香,令人回味無窮。**蒜蓉大蝦蒸飯**:大蝦新鮮彈牙,蒜蓉香味濃郁,同飯一齊蒸,飯粒吸收晒蝦嘅鮮味同蒜香,每一啖都好滿足。不過份量略少,如果多啲飯就更好啦。**燒蝦餃**:外皮煎得香脆,入面嘅蝦肉鮮甜多汁,配上少少醋,更加開胃。不過我覺得皮可以再薄啲,口感會更加好。**蟲草花湯**:湯底清甜,蟲草花嘅香味突出,飲落去好滋潤,感覺好養生。花膠燉得好淋,湯汁濃郁,膠質豐富,飲完覺得皮膚都滑咗啲。偶爾獎勵下自己都唔錯。鋿晶館嘅點心質素高,用料新鮮,味道精緻,係一間值得一試嘅點心專門店。